9 mei 200700:00

Door Joep Meijsen

Nieuwe clubs Brenk en Paul

Aanvallers Jake Brenk en Brian Ballman alsmede verdediger Jeff Paul keren niet terug bij hun Nederlandse clubs. Brenk en Paul hebben nieuw onderdak gevonden, terwijl Ballman een nieuwe toekomst in Australië gaat opbouwen. Ook nieuws over verschillende andere spelers met een Nederlandse connectie in een transfer-roundup.

Jeff Paul is zonder meer de speler die de snelste promotie maakt. De verdediger van landskampioen Tilburg Trappers tekende een contract voor Ă©Ă©n jaar bij de Duisburg FĂĽchse uit de hoogste liga in Duitsland. De club eindigde vorig jaar als laatste in de DEL en is bezig met een forse vernieuwing van de selectie. In het contract van Paul is wel een try-out-clausule opgenomen.

Jake Brenk werd rond einde van het vorige seizoen in Nijmegen gepresenteerd als terugkerende speler, maar dat lijkt van de baan. De Amerikaanse publiekslieveling tekende volgens de website van de Zweedse club Kallinge Ronneby daar een contract voor het volgende seizoen. Kallinge Ronneby komt uit op het derde niveau in Zweden. Opvallend is dat speler en club met elkaar in contact kwamen via Hakan Nygren, die vorig jaar in de loop van het seizoen vanwege gezondheidsredenen zijn functie als coach bij Emperors neerlegde.

Brian Ballman keert niet terug bij Heerenveen Flyers. De forward speelde een belangrijke rol in het succesvolle seizoen van de Flyers, wat hem onder meer een onderscheiding als beste speler van de maand opleverde. Ballman speelt op dit moment in Australië voor de Adelaide Avalanche en heeft besloten daar te blijven om een toekomst op te bouwen. Met 41 goals en 35 assists eindigde Ballman als vijfde op de topscorerslijst van Nederland.

Doelman Emil Lundgren, die vorig jaar in Tilburg en Den Haag actief was, heeft in Malmö Redhawks een nieuwe club gevonden. De goalie wordt daar de nummer twee achter voormalig Ottawa Senators-doelman Jarni Hurme. Malmö degradeerde afgelopen seizoen vanuit de hoogste liga in Zweden, maar gaat het komende seizoen voor de titel in de tweede liga in dat land.

Ook TJ Caig heeft een nieuwe club. De voormalige topscorer van Nederland verkast naar het Oostenrijkse Graz, waar hij verenigd wordt met coach Larry Sacharuk, die hij nog uit zijn kampioensjaar in Nijmegen kent. Caig kende een succesvol seizoen bij Heilbronn in de Duitse Oberliga, waarmee hij promotie naar de Tweede Bundesliga afdwong. De overgang naar de hoogste Oostenrijkse liga betekent voor hem een promotie.