4 september 200800:00

Door Joep Meijsen

Nieuwe forward Groningen

Groningen heeft de selectie uitgebreid met de 24-jarige vleugelaanvaller Lance Morrison. De Canadees speelde vier seizoenen op het hoogste jeugdniveau in Canada en was de afgelopen jaren in eigen land actief in de universiteitscompetitie.

Dat maakte Groningen bekend. Ook doelman Tom Korte en verdediger Robert Eefting tekenden een contract bij Groningen. Morrison is geboren in Victoria in British Columbia en speelde vier seizoenen in de sterke Western Hockey League. Zijn beste jaar had hij in 2001-02 toen hij in 69 wedstrijden vijftien goals en 28 assists voor zijn rekening nam.

Morrison speelde bij drie verschillende teams in de WHL, Kootenay Ice, Calgary Hitmen en Regina Pats. Daar had hij intussen wereldberoemde spelers als Jerrat Stoll, Mike Comrie, Marek Svatos en Ryan Getzlaf als teamgenoten. Het leverde Morrison geen plek op in de draft en nadat hij te oud werd voor de WHL stapte hij over naar de University of British Columbia. Spelers kunnen voor ieder jaar dat ze in de WHL spelen een jaar beurs krijgen voor een Canadese universiteit.

Op de Canadese universiteiten wordt ook op een behoorlijk niveau ijshockey gespeeld. In totaal speelde hij vier seizoenen voor de Thunderbirds, zoals het team van zijn universiteit heet. Morrison speelde 134 wedstrijden, waarin hij twintig goals en 65 assists op zijn naam bracht. Tijdens zijn eerste seizoen was Morrison een teamgenoot van de kersverse Geleen Eater Casey Bartzen. Laatstgenoemde was topscorer van de ploeg, Morrison de nummer drie op de topscorerslijst.

Doelman Tom Korte debuteerde vorig seizoen met Groningen in de eredivisie. Hij vormde uiteindelijk een goalie-duo met Martijn Oosterwijk, waarbij het tweetal in totaal meer dan driehonderd doelpunten moest incasseren. De op 15 juli 1985 geboren Korte wordt dit jaar de back-up achter de nieuw aangetrokken Canadees Mathieu Blanchard. De 24-jarige Robert Eefting debuteerde ook in de eredivisie. Hij is afkomstig uit Assen en speelde in totaal 26 wedstrijden. Daarin nam hij drie goals en drie assists voor zijn rekening.

De selectie van Groningen telt nu twee goalies, vijf verdedigers en vijf forwards. Daaronder de buitenlandse nieuwkomers Blanchard, Preston Cicchine, Noel Coultice, Derek Bachynski en Nick Pomponio. De ploeg staat dit jaar onder leiding van hoofdcoach Sergei Yashin.

Alles over Groningen >>>