19 januari 200700:00

Door [email protected]

Nieuwe NHL-jerseys klaar

Er is de afgelopen jaren veel gesproken over de nieuwe jerseys die de NHL aan het ontwikkelen was. Er was maar weinig info, maar critici vielen over elkaar om het ontwerp neer te sabelen. Maar nu het shirt aanstaande maandag onthuld gaat worden, lijkt het eigenlijk allemaal wel mee te vallen.

Er is nog maar Ă©Ă©n foto beschikbaar van het nieuwe shirt. Sidney Crosby toont daarop de nieuwe outfit in de kleuren van Team East. Het shirt zal namelijk voor het eerst gebruikt worden tijdens de Allstar Game op 24 januari.

'Het is nooit de bedoeling geweest om een modieus shirt te ontwikkelen', zei NHL commissioner Gary Bettman donderdag tegen The Canadian Press. 'De spelers moesten een outfit krijgen dat beter zou zijn: een beter bereik, betere warmteafstoting, aerodynamischer en vooral veiliger. Het nieuwe shirt moet de bescherming beter op zijn plek houden.'

Eerdere speculaties dat de broek en het shirt geĂŻntegreerd zouden worden blijken niet te kloppen. Eerdere speculaties dat het een extreem strak shirt zou worden dat in de broek moet worden gedragen kloppen ook niet.

'Er is veel gespeculeerd', bevestigt Brettman over het shirt dat drie jaar in ontwikkeling is geweest. 'Maar dat is niet erg; het heeft veel aandacht opgeleverd.'

Het shirt is iets strakker dan het huidige ontwerp, maar lijkt verder aan de buitenkant niet revolutionair anders. Het verschil zit hem vooral in de gebruikte stof. Het shirt is lichter, droger en flexibeler. Het nieuwe shirt zou 76% minder water vast houden dan de huidige shirts.

De NHL beseft dat de nieuwe shirts misschien niet direct door de fans zullen worden bejubeld. Het huidige shirt gaat al decennia mee en dan is verandering niet makkelijk, weet ook Brettman. 'Zeker in sport is er geen tekort aan meningen. Maar als je naar andere sporten kijkt zie je ook ontwikkeling. In American Football zijn ze ook van losse naar strakke shirts gegaan. De kritiek zal snel verdwijnen als duidelijk wordt wat een verbetering het voor de spelers is.'

De shirts worden aankomende week voor het eerst gepresenteerd. Vanaf dan zijn ze ook voor de fans beschikbaar. Vanaf volgend seizoen zullen alle teams met het nieuwe shirt gaan spelen.