Ref vdwaarden close

19 oktober 200700:00

Door Joep Meijsen

NIJB test dubbel-referee

De Nederlandse IJshockey Bond begint een proef waarbij wedstrijden onder leiding staan van twee scheidsrechters en twee linesmen. Als de proef een succes is kan deze al tijdens de play-offs om de beker en de landstitel worden toegepast.

De extra scheidsrechter op het ijs wordt al enkele seizoenen met succes in de NHL toegepast. Het zou er vooral toe moeten leiden dat er minder overtredingen worden gemaakt buiten de strijd om de puck om. Het systeem was vorige week al in Nederland te zien tijdens de Continental Cup in Tilburg.

Een lid van de scheidsrechterscommissie van de IIHF, Bob Nadin, komt naar Nederland om uitleg te geven. Daarna zullen in de Eerste Divisie in november twee wedstrijden volgens het nieuwe systeem worden gespeeld. Op zaterdag drie november vindt de primeur plaats bij de wedstrijd tussen Utrecht en Tilburg. Roger v.d. Waarden en Ruud van Baast leiden deze ontmoeting.

Een week later krijgen Jean Paul de Brabander en Sven Bergman de kans in de wedstrijd tussen Tilburg 2 en Dordrecht Lions. Na deze wedstrijd vindt er een evaluatie plaats en krijgt de proef mogelijk een vervolg. Vooralsnog zal het systeem met twee scheidsrechters niet tijdens de reguliere competitie worden ingevoerd.