31 januari 200700:00

Door Joep Meijsen

Nijmegen doet goede zaken

Nijmegen Emperors houdt uitzicht op de play-offs dankzij een ruime 6-1 zege in eigen huis op Den Haag. Jake Brenk had twee goals en twee assists voor de ploeg uit de Keizerstad. Den Haag lijkt door de dubbele nederlaag in Nijmegen definitief uitgeschakeld voor de play-offs.

Nijmegen wist dat het deze week twee keer moest winnen van Den Haag en deed dat ook. Afgelopen zondag was het nog een moeizame overwinning, maar woensdagavond had Emperors geen kind aan de Wolves. Nijmegen speelde een deel van de frustraties van de afgelopen weken van zich af in een dikke overwinning.

Op de werklust van Wolves viel weinig aan te merken vanavond, maar de ploeg mist inmiddels duidelijk het zelfvertrouwen dat nodig is om succesvol te zijn. Het team verloor zijn achtste wedstrijd op rij en is feitelijk uitgeschakeld in de race om de play-offs. Vooral in de tweede periode kreeg de ploeg een aantal goede kansen om het tij te keren, maar de Nijmeegse doelman Niemela had Ă©Ă©n van zijn betere wedstrijden van het seizoen.

Nijmegen pakte in de eerste de beste powerplay de voorsprong. Anders Dahlin werd hard tegen de boarding gekwakt, maar herstelde zich op tijd om een strakke pass van Anders Snis leep achter de Haagse doelman Lundgren te lepelen. Een belangrijke snelle treffer voor de Nijmegenaren, die de laatste weken ook niet overliepen van het zelfvertrouwen.

Vier minuten later stuurde Bob Teunissen zijn lijngenoot Jake Brenk weg. Die gebruikte zijn versnelling om Lou di Masi zijn hielen te laten zien en met een handige schijnbeweging te scoren. Toen het twee minuten later zelfs 3-0 werd, was de wedstrijd feitelijk gespeeld. Het schot van afstand van Ari Katavisto leek onschuldig, maar verdween toch achter Emil Lundgren die opzichtig in de fout ging.

Dat was voor coach Alan Jacob het teken om niet veel later Martijn Maghielse het ijs op te sturen. De doelman onderscheidde zich met enkele uitstekende saves, maar kon de teloorgang van de Wolves niet voorkomen. Vroeg in de tweede periode konden achter elkaar Heighton en Armstrong gaan brommen, waarna Bob Teunissen er met een droge schuiver 4-0 van maakte.

Voor de aanvoerder van Nijmegen zijn 28e goal van het seizoen. Hij pikte vanavond een goal en twee assists mee, waardoor hij op de topscorerslijst de vanavond puntloze Jan Jaap Natte passeerde. Daarmee is Teunissen nu met 55 punten de topscorer onder de in Nederland geboren spelers in de eredivisie.

Den Haag kreeg vooral door slordig verdedigen van Nijmegen een aantal prima kansen. Op een powerplay leidde dat tot de enige goal van de avond voor de ploeg uit de Hofstad. De pass van achter het doel van Matt Armstrong was perfect en de snelle one-timer in de bovenhoek van Lou di Masi was nog beter.

Jake Brenk smoorde echter vlak voor het einde van de tweede periode de eventuele Haagse hoop op een comeback, terwijl Andreas Löf in de derde periode met een diagonale kanonskogel de eindstand op 6-1 bracht.

Daarmee nadert Nijmegen rivaal Heerenveen tot op vier punten, terwijl de afstand tot Tilburg zeven punten bedraagt. Met nog zes wedstrijden te spelen en nog ontmoetingen met alle rivalen in het vooruitzicht, is alles nog mogelijk voor Emperors. Vrijdag treft Nijmegen in eigen huis koploper Geleen.