27 december 200600:00

Door Joep Meijsen

Nijmegen haalt Brenk terug

Nijmegen Emperors haalt aanvaller Jake Brenk terug. De Amerikaan was vorig jaar een belangrijke speler in de Nijmeegse kampioensploeg. Welke import moet wijken voor Brenk wordt later deze week bekendgemaakt.

Dat meldt Nijmegen Emperors. De 24-jarige Brenk was vorig seizoen één van de populairste spelers in Nijmegen. Hij werd in de loop van het seizoen aangetrokken en gold met zijn enthousiaste spel als een belangrijke inspiratiebron voor het uiteindelijke succes voor Emperors. Brenk speelde in één lijn met topscorer TJ Caig.

In 34 wedstrijden was Brenk goed voor 24 goals en 23 assists, met 103 strafminuten. Daarmee eindigde hij op de vierde plaats van de topscorerslijst bij Emperors. Dit seizoen speelde Brenk voor New Mexico Scorpions in de Central Hockey League. Daar was hij maar matig succesvol en moest onlangs plaatsmaken voor een andere speler.

Wanneer Brenk zijn debuut maakt bij Nijmegen is nog onduidelijk. Dat hangt af van de snelheid waarmee de internationale transfer wordt afgewikkeld. Nijmegen maakt gebruik van de mogelijkheid om na de sluiting van de transfermarkt nog één speler in te wisselen. Emperors wil nog niet zeggen welke van de huidige imports plaats moet maken voor de Amerikaan.

Brenk was de zesde keuze van de Oilers in de draft van 2001. De op 16 april 1982 geboren aanvaller is afkomstig uit de staat Minnesota, waar hij ook high school ijshockey speelde. Voor zijn komt naar Nijmegen kwam hij uit voor de Minnesota State-Mankato, waar hij een teamgenoot was van Nijmegen-doelman Kyle Nixon en verdediger Steven Johns.

Vorig seizoen nam Brenk deel aan het zogenoemde rookie-camp van de Edmonton Oilers. Hier krijgen gedrafte talenten de kans de club te laten zien wat ze waard zijn. Brenk werd gestald bij de Greenville Grrrowl uit de sterke East Coast Hockey League. Ook speelde hij dat seizoen al kortstondig voor de Pensacola Ice Pilots, alvorens hij de oversteek naar Europa maakte.