30 november 200800:00

Nijmegen pakt de leiding weer

Nijmegen Devils boekte een simpele 1-5 overwinning in Utrecht en stelde daarmee het thuisvoordeel voor de halve finales van de beker veilig. De ploeg van Frank Gentges is ook weer koploper, waardoor de samenstelling van de halve finales een raadsel blijft. Den Haag pakte winst in Amsterdam, terwijl Eindhoven in eigen huis Geleen de baas was.

Amstel Tijgers - Hijs Den Haag

De 1-5 zege van Den Haag doet vermoeden dat de ploeg van Brian de Bruyn een makkelijke avond had in Amsterdam. Dat was geenszins het geval, Den Haag gaf de tegenstander vooral een masterclass in het afmaken van de kansen. In de eerste en tweede periode schiep Amsterdam zich minimaal zeven open kansen, maar benutte er slechts eentje. Slordige afronding en een uitmuntende Tim Knudsen waren debet aan de uitslag.

Erik Thomassian maakte zijn debuut voor de Amsterdamse formatie. De voormalige speler van Boston University speelde vorig jaar in de Duitse Oberliga en vierde zijn debuut in de Nederlandse competitie met het openingsdoelpunt tegen Den Haag. Met Matt Korthuis op de strafbank wegens holding, haalde Andrew Winnik de trekker over. Tim Knudsen keerde het schot nog, maar was kansloos op de rebound van Thomassian.

Den Haag had in het restant van de periode een overwicht, maar de beste kansen waren voor de Amsterdammers, waarbij onder meer Marcel Kars faalde in de afronding. Toch hing de gelijkmaker in de lucht. Den Haag trad aan zonder topscorer Jan Jaap Natte, die vrijdagavond zijn kaak brak en enkele weken uitgeschakeld is, en John Hecimovic. Twee belangrijke aanvallers. Toch zag de opbouw er bij vlagen goed uit. Vroeg in de tweede periode werd dat bevestigd toen Wade Davis de puck hoog in het net schoot.

Jan Muenster, de held van Amsterdam tot nu toe deze competitie, begon aan de wedstrijd met een wat stramme lies. Na enkele minuten in de tweede periode moest hij worden vervangen en nam Kisito Zonneveld plaats in het doel. De jonge Nederlandse goalie moest na vier minuten een treffer toestaan van een andere jongeling. Ben Rurup schoot een rebound binnen voor zijn eerste treffer op eredivisieniveau.

Het evenwicht in de wedstrijd kantelde halverwege de ontmoeting. Amsterdam kreeg minder kansen en Den Haag ging met meer zelfvertrouwen spelen. Na 31 minuten stal Matt Korthuis shorthanded de puck van een Amsterdamse verdediger, stak het hele ijs over en rondde af door de benen van de doelman. Daarmee was de wedstrijd grotendeels beslist. Vooral toen Wade Davis er met zijn tweede van de avond zelfs 1-4 van maakte. Matt Reid deed een paar minuten voor het einde Matt Korthuis na met nog een shorthanded goal na puckverlies van Amsterdam in de opbouw.

Door de nederlaag kan Amstel Tijgers de derde plaats van de ranglijst niet langer bereiken. De wedstrijd van zondag tegen Groningen heeft geen betekenis meer voor de bovenkant van de ranglijst. Den Haag is definitief derde en moet nu afwachten of Nijmegen of Tilburg de tegenstander wordt. Dit is afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd tussen Trappers en Kemphanen zondag.

Utrecht Dragons - Nijmegen Devils

Door de zege van Den Haag in Amsterdam moest Nijmegen Devils nog aan de bak in Utrecht. Minimaal een punt was benodigd om het thuisvoordeel in de halve finale vast te stellen. Dat lukte vrij eenvoudig tegen de Dragons, die er maar niet in slagen een einde te maken aan de reeks nederlagen. De 1-5 tegen Nijmegen was alweer het elfde verlies op rij. Voor Nijmegen was het de elfde winstpartij in twaalf wedstrijden.

Het duurde lang voordat Devils definitief afstand nam van Utrecht. Dit was voor een belangrijk deel de verdienste van Mario D'Antuono, die enkele reddingen verrichtte die in een eventueel SBS6-programma zeker de highlight-reel hadden gehaad. Een treffer van Marco Postma na twaalf minuten spelen was lang het enige wapenfeit van Nijmegen. Waarbij Utrecht via een schot op de paal het dichtst bij een treffer was.

Uiteindelijk werden verschillende straffen Utrecht fataal. Twee straffen vroeg in de tweede periode leiden tot een goede combinatie waarbij Matt McCarthy de puck dwars over het ijs naar Adam Gebara schoof, die eenvoudig de uit positie staande Utrechtse doelman kon verschalken. Een latere straf na een te hoog geheven stick van Elroy Broos leidde de derde Nijmeegse treffer in. D'Antuono bracht mooi redding op een inzet van TJ Sakaluk, maar zijn verdediging verloor het duel om de rebound en Marco Postma kon zijn negende treffer van het seizoen aantekenen.

In de slotseconden van de tweede periode was het nog een keer raak. Marco Postma won het duel langs de boarding, verzorgde de pass voorlangs en Akim Ramoul verlengde de puck het net in. Pas in het slotstuk van de wedstrijd wist Utrecht de shutout van Boris Ackers te ruĂŻneren. Op de powerplay schoven Milan Hornik en Juraj Fodrek de puck een paar keer heen en weer op de blauwe lijn, waarna Fodres uiteindelijk dodelijke schot loste. Vier minuten voor tijd gaf TJ Sakaluk de meegereisde Nijmeegse fans nog wat te juichen door een assist van Postma via de onderkant van de lat in te schieten.

Postma en Sakaluk namen beiden een goal en twee assists voor hun rekening in de wedstrijd. Door de winst staat Nijmegen Devils weer op de eerste plaats van de ranglijst. De voorsprong op Tilburg Trappers is Ă©Ă©n punt. Trappers heeft aan verlies in overtime tegen Eindhoven voldoende om bovenaan te eindigen in de bekercompetitie. Dat zou een matchup betekenen tussen Tilburg en Amsterdam en tussen Nijmegen en Den Haag. Verlies van Trappers zou de tegenstanders van de toptwee omwisselen.

Eindhoven Kemphanen - Geleen Eaters

Eindhoven Kemphanen verwende het eigen publiek met een uitstekende comeback in de wedstrijd tegen Geleen. Het team van coach Leo van den Thillart maakte een 3-0 achterstand ongedaan en pakte in overtime ook nog de winst.

De wedstrijd ging nergens meer om, maar de punten zullen toch van harte welkom zijn geweest in de Lichtstad. Daar zag het halverwege de wedstrijd nog helemaal niet naar uit. De eerste lijn van Casey Bartzen, Lance Herauf en Jake Brenk draait uitstekend en bezorgde Eaters de ruime voorsprong. Brenk nam twee treffers voor zijn rekening, Casey Bartzen de andere.

Het vormde slechts de inleiding voor de comeback van Eindhoven. Brent Patry profiteerde van een straf tegen Diego Winters om vijf minuten voor het einde van de tweede periode iets terug te doen voor Kemphanen. Het was de zesde seizoenstreffer voor de captain van Eindhoven. Vroeg in de derde periode zorgde Kevin Galerno voor de aansluitingstreffer. De vaardige aanvaller uit Ayr in Ontario was bij drie van de vier Eindhovense goals betrokken en staat als enige speler die niet voor Tilburg, Nijmegen of Amsterdam speelt in de toptien van de topscorerslijst.

De gelijkmaker viel uiteindelijk een kwartier voor tijd en kwam van de stick van Dominik Rozman. Tot het einde van de ontmoeting werd niet meer gescoord, waardoor overtime noodzakelijk werd. Tyler Hilbert voltrok daarin binnen een minuut het vonnis tegen Geleen. De tweede gamewinning goal voor Hilbert.