15 maart 200600:00

Door Joep Meijsen

Nijmegen stunt in Thialf

Emperors stuntte woensdagavond in Heerenveen met een dikke 1-5 zege tegen de Flyers. Daarmee wist Nijmegen direct het thuisvoordeel van de Friezen uit. TJ Caig had twee goals en een assist voor de Emperors. Brad Smulders nam de enige Friese treffer voor zijn rekening.

De statistieken wezen in het voordeel van Heerenveen. Slechts Ă©Ă©n keer wist Nijmegen van de Friezen te winnen dit seizoen. En dan ook nog na penaltyshots. De play-offs staan echter op zichzelf en Nijmegen zette in zestig minuten ijshockey de verwachtingen vooraf op de kop met een ruime zege.

Coach Larry Sacharuk was na afloop van de wedstrijd vol lof voor zijn jonge ploeg. ÂZe hebben keihard gewerkt vanavond en de wedstrijd in de derde periode goed afgemaakt. Eigenlijk kon de serie voor ons niet beter beginnen. Het is een uitstekende basis voor een goede finale.Â


TJ Caig had twee goals en twee assists in de eerste finalewedstrijd.

Zijn collega Brian de Bruyn was vanzelfsprekend minder in zijn nopjes. ÂHet beste team heeft gewonnen vanavond. Zo simpel is het. Nijmegen bracht meer dan Heerenveen. We hebben voldoende kansen gekregen, maar als je dan maar Ă©Ă©n keer scoort dan is dat gewoon te weinigÂ, zei de Nederlandse-Canadees die zelf een hele trits landstitels won met Heerenveen.

Flyers had wel te maken met een belangrijke afwezige. Andriy Butochnov ontbrak met een blessure. ÂIedere speler bij ons is belangrijk, maar hij is wel een goede doelpuntenmaker. Als je dan zoals vandaag maar Ă©Ă©n keer scoort dan is zijn afwezigheid wel van belangÂ, aldus De Bruyn. Het meespelen van de OekraĂŻner in de tweede wedstrijd is nog onzeker.


Heerenveen scoorde slechts Ă©Ă©n keer in de ontmoeting.

Nijmegen begon duidelijk sterker aan de wedstrijd. De ploeg uit de Keizerstad drukte Heerenveen in de openingsfase met de rug tegen de muur. Door goed forechecken hield Nijmegen de Friezen in het verdedigingsvak. Dit leidde al snel tot een doelpunt toen Kevin Young een rebound op een schot van TJ Caig binnentikte.

Deze stand bleef geruime tijd op het scorebord staan, hoewel Heerenveen langzaam terugkwam in de wedstrijd. Waar Nijmegen met de geboden kansen op de powerplay maar weinig deed, was Flyers in de eerste de beste situatie met een man meer wel succesvol. Erik Landman mocht voor twee minuten plaatsnemen op de strafbank en Bradley Smulders schoot de puck van dichtbij in het dak van het doel.


Erik Tummers scoorde met een backhand-schotje de beslissende goal.

De tweede periode zakte het niveau van de wedstrijd behoorlijk. Beide teams toonden de zenuwen die bij een finale hoort, zeker nu de landstitel door de uitschakeling van Amsterdam ineens vacant is. Passes kwamen maar zelden aan en goede scoringskansen waren spaarzaam. De amusementswaarde was bedenkelijk en de 2200 toeschouwers werden wat onrustig.

Dat veranderde in de slotfase. Een halve minuut voor de zoemer zette Stewart Sacharuk een aanval op. Nick de Jong schoot op het doel en TJ Caig was ter plekke om de los vallende puck binnen te poken om Nijmegen juichend de kleedkamer in te sturen.

Daardoor nam ook de spanning in de wedstrijd toe en de beide teams deden er alles aan om het publiek op het puntje van de stoel te houden. Heerenveen was de betere ploeg in het eerste deel van de derde periode en kreeg via Tyler Palmiscno een uitgelezen kans om weer op gelijke hoogte te komen. Nick Verbruggen maakte een overtreding met de aanvaller in scoringspositie. Penaltyshot besliste scheidsrechter De Brabander. De Canadees schoot echter ruimschoots naast.


De Nijmeegse defensie stond sterk woensdagavond.

De treffer die de wedstrijd besliste was een heel bijzondere. Het schot van Erik Tummers stelde niet veel voor. Een stuiterende halfhartige doelpoging. Tot ieders verbazing verdween de zwarte schijf echter door de benen van Marcel Nijland het doel in. Dat was de beslissing in de wedstrijd. Een schitterend schot in de bovenhoek van Jake Brenk en een rebound van Caig maakten de overwinning compleet en misschien wel iets te ruim.

In de play-offs telt echter alleen de overwinning. Nijmegen staat met Ă©Ă©n nul voor in de best-of-five. Vrijdag vervolgt de serie in Nijmegen. Zondagmiddag reist de ploeg uit de Keizerstad dan weer naar Friesland.

Foto's: Ronald Goudberg (NIJB)