Gijs yashin coach 0809

20 december 200800:00

Door Joep Meijsen

Nivellering in de eredivisie

De verschillen in de eredivisie worden kleiner. Eindhoven stormde zaterdag de topvier binnen met een overwinning in overtime op Heerenveen. Amsterdam verloor alweer in overtime, deze keer tegen Groningen, terwijl Den Haag het comebackfeestje van Utrecht verstoorde.

Groningen Grizzlies - Amstel Tijgers

Groningen kende een buitengewoon moeizame start van het jaar. Het leek er lange tijd op alsof de ploeg ondanks de nieuwe start met een nieuwe coach en een handvol nieuwe imports het amper beter zou gaan doen dan tijdens het debuutjaar vorig seizoen. In de bekercompetitie verliet de ploeg pas op de laatste speeldag de laatste plaats en de start van de reguliere competitie was ook al niet om over naar huis te schrijven.

Afgelopen woensdag werd er echter in eigen huis gewonnen van Heerenveen en zaterdagavond werd dit gevolg met een keurige zege tegen Amsterdam, waarbij deze keer wel de extra tijd nodig was. Amstel Tijgers zakt door deze nederlaag naar de laatste plaats op de ranglijst. Ook een rare gewaarwording voor een ploeg die begin dit jaar geruime tijd koploper was en zich plaatste voor de halve finales van de beker.

Amsterdam moet het nog altijd stellen zonder doelman Jan Munster, maar stond het grootste deel van de wedstrijd in Groningen op voorsprong. Grizzlies scoorde echter twee keer in de slotperiode om vervolgens via een treffer van Blair Levebvre in de extra speeltijd het bonuspunt binnen te slepen. Met twee goals en vier assists had de aanvaller uit Prince George in British Columbia een handje in alle treffers van de ploeg uit het noorden.

Amsterdam sloot de eerste periode af met een 2-3 voorsprong. Marcel Kars, Andre Gill en Ivy van den Heuvel scoorden de hoofdstedelijke doelpunten. Derek Bachynski en Blair Levebvre waren de goalscorers van Groningen. Twintig minuten later een voorsprong voor Amsterdam van twee goals op het scorebord. Alexander Hulten en Brent Janssen maakten er eerst 2-5 van, voordat Ram Sidhu iets terugdeed.

Vroeg in de derde periode zorgden Nick Pomponio en wederom Ram Sidhu ervoor dat de stand weer in evenwicht werd gebracht. Dit veranderde in de loop van de periode niet meer, waardoor overtime noodzakelijk werd en Blair Levebvre zich definitief kon laten kronen tot held van de avond.

Eindhoven Kemphanen - Heerenveen Flyers

Leo van den Thillart zei voor het seizoen dat hij niet aan zijn klus bij Eindhoven was begonnen om laatste te worden. Na een moeizame start van het seizoen is er bij de formatie uit de Lichtstad bijna wekelijks verbetering te zien. De ploeg is minder afhankelijk van topgoalie Matt Anthony en weet het intussen iedere tegenstander moeilijk te maken.

Heerenveen miste kwalificatie voor de halve finales van de beker, maar begon op stormachtige wijze aan het reguliere seizoen. Afgelopen weekeinde sloot de ploeg van Chris Eimers zelfs af als koploper. Een ruime en verdiende overwinning op Tilburg Trappers leek te bewijzen dat de ploeg weer helemaal terug was na de moeizame start van het seizoen. Nederlagen tegen Groningen op woensdag en nu tegen Eindhoven hebben de ploeg echter weer met beide benen op de grond gezet.

De enige treffers in de reguliere speeltijd vielen binnen anderhalve minuut van elkaar in de eerste periode. Michael Nason opende de score voor Flyers, maar even later viel de gelijkmaker van de stick van Tyler Hilbert in een wedstrijd met slechts achttien strafminuten. Daarvan wel veertien voor Eindhoven, dat echter de vijf powerplays tegen met vaardigheid verdedigde.

De overtime moest dus ook in Eindhoven de beslissing brengen. De 333 toeschouwers in het IJssportcentrum. De uit Wallaceburg, Ontario afkomstige Dominik Rozman, vorig jaar nog aanvaller bij de Dinslaken Kobras van Alexander Jacobs in de regionalliga die met zijn zesde goal in elf wedstrijden de beslissing bracht.

Utrecht Dragons - Hijs den Haag

Afgelopen donderdag kwam er witte rook uit de schoorstenen van de Vechtsebanen. Het reddingsplan van de stuurgroep was geslaagd en Utrecht Dragons kan het seizoen afmaken. Vooralsnog leverde dat geen punten op. In eigen huis ging de ploeg van Frank Versteeg en Chad Kambeitz met 6-2 onderuit tegen Den Haag.

Nadere details over de wedstrijd ontbreken nog en worden mogelijk later nog aangevuld.