21 november 200700:00

Door Joep Meijsen

Nog meer versterking HIJS

Den Haag blijft zich versterken. Naast Paul Vincent is ook de 23-jarige Canadese aanvaller John Hecimovic aangetrokken, met ervaring in de sterke ECHL en op het hoogste jeugdniveau in Canada. Dusan Halloun ruimt het veld voor de nieuwkomers.

Dat meldt het AD in de Haagse stad. Daarmee breidt het buitenlandercontingent zich verder uit in Den Haag, dat met een opmars bezig is in het Nederlandse ijshockey. De stormachtige versterkingen bij de Haagse club roepen intussen herinneringen op aan de rentree van Rotterdam in de eredivisie in de jaren tachtig, toen de club vanuit de Eerste Divisie direct mee ging doen om het kampioenschap.

Den Haag plaatste zich twee weken geleden voor het eerst in vele jaren voor de beslissingsfase van een hoofdprijs in Nederland. Het team van coach Alan Jacob kwalificeerde zich voor de halve finale van de beker. Daarin wordt vanaf vrijdag met thuisvoordeel tegen Heerenveen gespeeld. De nieuwe aanwinsten mogen meedoen, beperkingen op de inzetbaarheid van spelers die niet in de bekercompetitie hebben gespeeld zijn vervallen in het reglement van de NIJB.

De 23-jarige Hecimovic is met onmiddellijke ingang vastgelegd. De uit Waterloo in Ontario afkomstige vleugelaanvaller speelde tot begin deze maand voor de Pensacola Ice Pilots in de East Coast Hockey League. Op 1 november werd hij door zijn club op non-actief gezet omdat hij een contractaanbieding in Europa had ontvangen. Het is niet helemaal duidelijk of dit het aanbod van Den Haag betreft.

Het was zijn tweede seizoen bij de Ice Pilots. Een jaar eerder had hij een respectabele 23 goals en 32 assists in 44 wedstrijden. Daarmee was hij de topscorer van de club. In vijf wedstrijden dit seizoen kwam hij tot twee assists. Twee jaar geleden debuteerde hij in de East Coast. Voor de South Carolina Stingrays bracht hij in 24 wedstrijden vijf goals en tien assists op zijn naam. Hij speelde dat seizoen ook kortstondig voor Straubing, dat toen nog op het tweede niveau speelde in Duitsland.

Hij wordt door websites in Noord-Amerika omschreven als een powerforward in de stijl van Cam Neely en Brendan Shanahan. De aanvaller gold in zijn jaren in de Canadese jeugdliga OHL als een talent. Voor Sarnia Sting schopte hij het tot drie seizoenen met vijftig punten of meer. Genoeg voor de Florida Panthers om hem heel laat in de draft van 2003 te kiezen. In de jeugd stond hij er ook bekend om dat hij graag zijn handschoenen liet vallen voor een vechtpartij, wat tot drie seizoenen met ongeveer honderd strafminuten leidde. Vorig jaar had hij 66 strafminuten in 44 wedstrijden in de ECHL.

Helemaal smetvrij is hij overigens niet. Vorig seizoen werd Hecimovic na een kort optreden weggestuurd bij het tweede team van de Eisbaren in Berlijn. Hij arriveerde daar met een forse trainingsafstand en de club nam daarom al binnen twee weken afscheid van hem. ‘Het had geen zin. We krijgen hem niet fit. Hecimovic zegt dat hij een prof wil zijn, maar sinds een trainingskamp in San Antonio in de zomer heeft hij niets meer gedaan aan zijn conditie, blijkbaar omdat hij geen schaatsen had', zei coach Jeff Tomlinson toentertijd. Het verhinderde de aanvaller niet van een productief seizoen in de ECHL.

Dusan Halloun is het slachtoffer van de versterkingsdrift bij Den Haag. Na Aleksandr Baryshev en Milan Kolar is hij de derde speler die gedurende het seizoen naar huis wordt gestuurd. De Tsjech koos aan het begin van het seizoen voor een vast contract in Den Haag in plaats van een testperiode in Amsterdam, waarvoor hij eigenlijk in Nederland was. Hij speelde mee in een oefenwedstrijd van de hoofdstedelingen.

Halloun had drie goals in veertien wedstrijden voor Den Haag.