19 september 200700:00

Door Joep Meijsen

Nog meer versterking HIJS

Den Haag is met een razendsnelle inhaalactie bezig. De 27-jarige Canadees Doug MacIver en oud-Eater Richard Kazda zijn de nieuwste aanwinsten voor snelgroeiende ploeg van Den Haag. De komende periode volgen nog minimaal één verdediger, twee aanvallers en een doelman.

De doelman is nodig omdat de al afgelopen voorjaar aangekondigde Franse doelman Olivier Courally de ontwikkelingen rond een doorstart bij Den Haag te traag vond gaan en elders onderdak zocht. Met Ruud van der Holst beschikt HIJS overigens al over een doelman met de nodige jaren ervaring in de eredivisie.

Doug MacIver komt in ieder geval met een indrukwekkende CV naar Nederland. De uit King City, Ontario afkomstige verdediger speelde vier volle seizoenen in de sterke Canadese jeugdliga Ontario Hockey League en maakte daarna de overstap naar de profs, waarbij hij zelfs kortstondig uitkwam voor de Rochester Americans in de American Hockey League.

De afgelopen seizoenen verbracht hij bij verschillende teams in de sterke East Coast Hockey League, waar hij in vier seizoenen bij acht verschillende teams onderdak vond. Het afgelopen jaar kwam hij uit voor twee teams in de Central Hockey League. Een veelscorende speler is MacIver overigens niet met zes tot zeven punten per seizoen. Strafminuten verzamelen gaat hem beter af. Een volledig seizoen voor de Louisiana IceGators leverde hem 326 strafminuten op in 2004-05.

Gezien zijn lange loopbaan heeft MacIver op het ijs gestaan met een groot aantal bekende namen, waaronder Jonathan Cheechoo van San Jose Sharks, Sean Avery van de New York Rangers en Andrew Raycroft van de Toronto Maple Leafs.

De 28-jarige Tsjech Richard Kazda kent de Nederlandse competitie al. Hij speelde in het seizoen 2004/05 voor Geleen, waar hij in 38 wedstrijden tot elf goals en 34 assists kwam. De afgelopen jaren speelde hij onder meer kortstondig voor Mulhouse in Frankrijk, maar verder zijn er weinig statistieken te vinden van de uit Brno in Tsjechië afkomstige speler die zowel als aanvaller als verdediger uit de voeten kan.

Kazda speelde twee seizoenen in de Ontario Hockey League, kwam uit op het hoogste niveau in eigen land en speelde zelfs in de DEL voor Oberhausen. Ook speelde hij in Frankrijk en in de tweede liga's in Slowakije en Tsjechië. Hij maakte echter zelden een compleet seizoen af bij dezelfde club.

HIJS maakte onlangs bekend alsnog te beginnen aan de competitie in de Eredivisie en is dus in hoog tempo bezig spelers te contracteren. Eerder al werden de imports Butochnov, Halloun, Baryshev en Söderqvist vastgelegd.