Nl wk09 polen generic

11 april 200900:00

Oekraine wint eerste duel

Oekraine heeft de openingswedstrijd gewonnen van het wereldkampioenschap Division I in Torun. De Oekraiense ploeg had wel veel moeite met Groot-Brittannie maar wist uiteindelijk met 4-2 te winnen.

Vooraf gezien was Oekraine toch samen met Italie de te kloppen ploeg. Het verschil met de Engelsen was echter niet zo groot als verwacht. In de eerste periode waren de grootste kansen voor de Britten. Verdediger Shane Johnson kreeg binnen een minuut twee vrije schietkansen maar wist niet te scoren. Aan de andere kant kwam Oekraine een aantal keren er snel uit en creerden daarmee wat gevaar voor het doel van Jody Lehman. De 33-jarige goalie van Sheffield Steelers speelde een uitstekende wedstrijd in zijn eerste deelname bij een wereldkampioenschap. Lehman is een geboren Canadees uit Sasketchwan en speelt sinds 2002 in de hoogste Engelse liga.

Halverwege de wedstrijd kwam Groot-Brittannie op voorsprong. Aanvaller David Clarke scoorde de eerste goal van dit toernooi door de Oekraiense goalie Simchuk te verrassen. Even later leek Engeland de voorsprong te verdubbelen maar Greg Chambers was te egoistisch en vergat te passen op de meeschaatsende Greg Owen. Twee minuten voor het einde van de tweede periode kwam Oekraine op gelijke hoogte. De gelijkmaker was zeker niet onverdiend want vanaf de tweede periode kwam Oekraine steeds beter in het spel. Dat spelbeeld was terug te zien in het aantal schoten. Oekraine won in de tweede periode op dat front met 26-8 van de Britten. Oleg Shafarenko maakte uiteindelijk de gelijkmaker.

De derde periode ging weer behoorlijk gelijk op. Beide ploegen kregen kansen maar Oekraine kwam shorthanded voor het eerst op voorsprong. Goalie Jody Lehman was kansloos aangezien er drie tegenstanders voor zijn neus opdoken. Vitali Litvinenko mocht de uitbraak afronden: 1-2.

De voorsprong was echter van korte duur want nog tijdens dezelfde Britse powerplay viel de 2-2. Danny Meyers klopte Simchuk met een hard schot op aangeven van Colin Shields. Vlak na de gelijkmaker was er nog een curieus moment. De Engelsen moesten noodgedwongen hun goalie Lehman naar de kant halen in ruil voor reservegoalie Lyle. 'Ik kreeg een waarschuwing dat de goalie te vaak over de blauwe lijn was geweest en moest hem wisselen. Het was zeker geen tactische zet', aldus de Engelse bondscoach Thompson. Voor Lehman was het zijn internationale debuut.

De gelijke stand bleef lang op het bord en de 500 aanwezige toeschouwers leken al klaar te zijn voor een overtime. Drie minuten voor tijd viel echter de winnende goal. Sergi Varlamov dompelde het Britse legioen in rouw door de uitstekend ingevallen Lyle te kloppen. Na zijn treffer leek Varlamov het aan de stok te krijgen met de Britse supporters en de Letse scheidsrechters Odins stuurde de doelpuntenmaker met een misconduct naar de kleedkamers.

Het mocht niet baten voor de Britten want een minuut later was het wederom Litvinenko die scoorde en daarmee de eindstand op 2-4 bracht. 'IJshockey is een beetje een sport van geluk en dat was aan onze kant. De Britten hebben duidelijk hun visitekaartje afgegeven voor het toernooi, maar wij hebben de punten', aldus de bondscoach van de Oekrainers.

De volgende wedstrijd begint om 16.30 uur en gaat tussen de Italianen en de Roemenen.