Div teams 0809

29 juni 200900:00

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up deel 6

De drukkende warmte heeft de redactie van IJshockey.com er niet van weerhouden een verse Off Season Round-up te schrijven. Met onder meer nieuws over het gebruik van videobewijs in tuchtzaken, een contractverlenging bij Tilburg, de hoofdsponsor van Geleen, het Europese schema van Den Haag en nog veel meer.

>Het gebruik van videobewijs bij tuchtzaken wordt komend seizoen uitgebreid. Alle clubs in de eredivisie moeten verplicht opnames maken van wedstrijden. Deze moeten ter beschikking worden gesteld aan de tegenstander en op verzoek aan de tuchtcommissie van de Nederlandse IJshockeybond. Dit is sinds de jaarvergadering van de NIJB vorige week reglementair vastgelegd. Het gebruik van videobeelden stond onder meer ter discussie in de zaak rond Trappers-aanvaller Lance Monych.

>De 21-jarige Jeroen van den Broek heeft zijn contract bij Tilburg Trappers met een jaar verlengd. De aanvaller miste vorig jaar het overgrote deel van het seizoen door een schouderblessure. Hij speelde slechts tien wedstrijden, waarin hij één punt op zijn naam bracht. Zijn revalidatie is intussen afgerond en de forward kan fit aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen beginnen.

Den Haag mag voor de Continental Cup in eerste instantie naar Roemenië. In Miercurea Ciuc, in het Hongaarse deel van Roemenië, zijn de thuisclub, het Hongaarse Ujpest Budapest en een team dat zich nog moet kwalificeren de tegenstander. De vierde ploeg komt uit Turkije, Israel, Barcelona of Sofia. Als Den Haag de volgende ronde haalt, wachten daar het Italiaanse Bolzano, het Britse Sheffield en het Sloveense Maribor. Deze poule wordt gespeeld in Italië.

De Ruijters Groep blijft hoofdsponsor van Geleen. Het onroerend goedbedrijf is de met afstand langst dienende naamsponsor in de eredivisie. De organisatie verbindt voor het elfde achtereenvolgende jaar zijn naam aan de club uit Geleen. ‘We zijn dan ook trots de naam Ruijters wederom voor een jaar op onze shirts te mogen dragen', zegt voorzitter Raymond Wintraecken van de club.

Nijmegen Devils speelt op zondag 6 september een oefenwedstrijd tegen Ratingen Ice Aliens, een ploeg uit de regionalliga. Coach daar is oud-juniorenbondscoach Alexander Jacobs. Nijmegen maakt bovendien deze week nog namen van nieuwe spelers bekend. Dit gebeurt zaterdag tijdens een supportersfeest in café Old Dutch in Wijchen. Nijmegen is ook begonnen met de online verkoop van seizoenskaarten. Deze zijn te koop via de ticketshop van IJshockey.com.

De organisatie van het komende WK in Tilburg wordt ondergebracht in een aparte stichting. De gemeente Tilburg betaalt 15.000 euro mee aan de organisatie en staat garant voor een bedrag van 90.000 euro. De kersverse voorzitter van het organisatiecomité Henk van de Pas zegt in Brabants Dagblad eerst het organisatieschema van 2005 te hebben geconsulteerd alvorens ‘ja' te zeggen. ‘Om te kijken welke mensen tijden shet WK in Eindhoven essentiële functies vervulden en of zij opnieuw beschikbaar zijn. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het goed gaat komen.'

Jeugdinternational William den Ridder stapt over van Nijmegen naar Geleen. De 18-jarige doelman mag daar de strijd als reservekeeper aangaan met twee spelers uit de eigen opleiding van Geleen, Rowan Delil en Quentin Cuijpers. Eerder trok de Limburgse eredivisionist al Sami Heinonen aan als eerste man.

De eerste divisie in het Nederlandse ijshockey bestaat komend seizoen waarschijnlijk uit negen ploegen. Van de tien deelnemers van vorig jaar vallen de tweede teams van Heerenveen en Amsterdam af. Dit heeft onder meer te maken met veranderingen in de leeftijdscategorieën in het jeugdijshockey, waarbij onder meer U21-competitie wordt georganiseerd. Utrecht is juist van plan een tweede team in te schrijven in de eerste divisie. Den Bosch, Dordrecht, Eindhoven, Geleen, Groningen, Den Haag, Tilburg en Zoetermeer zijn de andere deelnemers.