18 juni 200600:00

Door Joep Meijsen

Oilers vechten terug

De Edmonton Oilers lijken met de rug tegen de muur het beste te presteren. Een 3-1 achterstand werd gisterenavond in de eigen Rexall Place goedgemaakt en zodoende is een zevende wedstrijd noodzakelijk om deze serie te beslissen. De Carolina Hurricanes kwamen er niet aan te pas in een eenzijdige wedstrijd: 4-0.

Carolina kreeg voor de tweede keer de kans de Stanley Cup te veroveren in deze serie. De druk lag geheel bij de thuisploeg, maar de Ă‚Canes trokken zich terug in hun schulp vanaf het begin van de wedstrijd. De Oilers gooiden van meet af aan de beuk erin en Carolina had daar geen antwoord op.

De eerste periode echter leek er nog niet veel aan de hand. Edmonton had het overwicht, maar wist dit niet in de score uit te drukken. Dat veranderde in de tweede periode.

Concentratieverlies bij de bank van Carolina zorgde ervoor dat er teveel mannen van het uitteam op het ijs stonden. In de powerplay situatie die daarop volgde scoorde uitgerekend Fernando Pisani de belangrijke 1-0. Pisani was ook al de held geweest in game 5 toen hij de Oilers in overtime de broodnodige overwinning schonk.

Na dat doelpunt liet Carolina zich naar de slachtbank leiden, het geloof leek er simpelweg niet meer in te zitten.
Edmonton speelde vol overgave door en scoorde in de tweede periode ook nog de 2-0 via Raffi Torres. Torres veranderde een schot van Steve Staios van richting en liet goalie Cam Ward kansloos.

In de derde periode was het al snel weer prijs voor de thuisploeg. Ryan Smyth liftte een backhand schot in het net en de wedstrijd was definitief gespeeld. Horcoff bezorgde Carolina een extra kater met zijn powerplay goal: 4-0.

Erik Cole maakte bij Carolina zijn come back na ruim 3 maanden niet gespeeld te hebben. Hij werd door Ethan Moreau als welkom op een harde body check getrakteerd. Cole kon de wedstrijd gewoon hervatten en zal er as. Maandag gewoon bij zijn. De vraag is of dat ook geldt voor Doug Weight. De sterspeler van de Ă‚Canes raakte in de 5e wedstrijd geblesseerd aan zijn schouder.

Voor goalie Jussi Markkanen was het zijn eerste shutout in de playoffs. Voor hem was dat echter niet het belangrijkste: Ă‚Iedereen heeft maximaal gepresteerd. Ik ben heel blij als we winnen, de score vind ik niet belangrijk.Ă‚

Carolina coach Peter Laviolette was minder te spreken over zijn team: Ă‚Deze wedstrijd moeten we heel snel vergeten. We haalden onze vorm niet en we gingen heel slecht de duels aan. Onbegrijpelijk met zoveel veteranen in mijn ploeg.Ă‚

Maandag staat om 20.00 uur plaatselijke tijd de allesbeslissende zevende wedstrijd op het programma in Raleigh, Carolina. Ongeacht het resultaat mogen de spelers zich daarna eindelijk gaan scheren.