Nl kars close 0708

8 november 200800:00

Door [email protected]

OKT in Narva: de tussenstand

Zaterdag is een rustdag voor de teams die deelnemen aan het Olympisch Kwalificatietoernooi in Narva, Estland. Een mooie gelegenheid om de prestaties van Nederland tot dusver onder de loep te nemen.

Het nipte verlies tegen Estland zorgde donderdag al direct voor een valse start van het kwalificatietoernooi. De ploeg van bondscoach Tommie Hartogs gaf twee keer een voorsprong van twee doelpunten weg. Estland besliste in de laatste minuten - mede door een emptynetter - de wedstrijd pas in haar voordeel met 4-6. Van Spanje werd vrijdag in een minder interessante wedstrijd plichtmatig met 4-1 gewonnen.

Na deze twee wedstrijden is Marcel Kars de onbetwiste face-off koning van het toernooi. De forward van Amsterdam won 29 face-offs en verloor er maar 12. Daarmee staat de Nederlands- Canadees op een face-off percentage van 70,73%, zo'n 8 procent voor de Est Janus Sorokin, de nummer twee op de lijst. Jamie Schaafsma staat derde met 62,50%, terwijl Bob Teunissen met 52,38% een verdienstelijke zesde plaats inneemt.

De totale punten top 10 wordt gedomineerd door Kazachstan. Op een gedeelde 11e plaats vinden we Jamie Schaafsma, de eerste niet-Kazachstaan, met een goal en twee assists in twee wedstrijden. Marcel Kars en Marco Postma delen de 14e plaats, met ieder twee goals. Topscoorder is Alexandr Shin van Kazachstan. De forward liet twee goals en vier assists noteren in twee wedstrijden.

Ook op het gebied van de plus/minus, de statistiek die uitdrukt hoeveel goals zijn gescoord en geïncasseerd met de speler op het ijs, staan de Kazachstanen hoog. Pas op nummer 15 staat de eerste niet-Kazachstaan, Erik Tummers, met een +3. Hij stond op het ijs bij drie even strength doelpunten van Nederland en bij de shorthander van Marco Postma, terwijl de tegenstanders in dezelfde situaties maar één keer wisten te scoren met Tummers in de defence. Debutant Alan van Bentem vinden we als tweede Nederlander terug op de gedeelde 17e plaats met een +2.

Erik Tummers komt ook voor in de lijst van best scorende verdedigers. De defence van Geleen Eaters pikte een goal en een assist mee en staat daarmee vierde. Jordy van Oorschot staat met twee assists vijfde. Ex-Flyer Kaupo Kaljuste staat voor Estland met één assist op een negende plaats.

Marco Postma en Bjorn Willemse zijn Nederlands meest bestrafte spelers. De twee delen op de toernooilijst de tweede plaats voor meest bestrafte spelers met drie anderen: een Spanjaard, een Kazachstaan en een Est. Hun zes strafminuten zijn echter nauwelijks zorgwekkend te noemen. Strafkoning is de Est Paul Sillandi, die een minor en een misconduct opliep.

De Nederlandse goalies doen goede zaken. Ian Meierdres staat met een save percentage van 92.31% op de tweede plaats, terwijl Phil Groeneveld derde staat met 89.36%. De Spanjaard Pablo Muriel staat op de vijfde plaats, ondanks zijn 51 stops tegen Nederland. Daarvoor zijn de 17 goals die Kazachstan tegen hem scoorde verantwoordelijk. Beste goalie is de Kazachstaan Alexey Kuznetsov. Hij stopte in twee wedstrijden alle 25 schoten die hij voor zijn kiezen kreeg.

Bij alle statistieken moet wel opgemerkt worden dat Kazachstan en Nederland de relatief makkelijke wedstrijd tegen Spanje al hebben gehad. Estland treedt zondag pas aan tegen de Zuid-Europeanen.

Mocht Spanje die wedstrijd onverwacht winnen, dan zou Nederland zelfs aan een overwinning in overtime op Kazachstan genoeg hebben om naar de volgende ronde door te gaan. Als Estland van Spanje wint - en dat is het meest waarschijnlijk - dan moet Nederland met minstens vijf doelpunten verschil van het sterke Kazachstan winnen om het toernooi winnend af te sluiten.

De wedstrijd van Nederland begint zondag om 15:00 uur Nederlandse tijd. De livesheet is via de site van de IIHF te volgen. Estland tegen Spanje wordt pas 's avonds gespeeld.