Nl euverman boarding kaz 0708

9 november 200800:00

Door [email protected]

Olympische droom is voorbij

De Olympische ambities van Nederland kunnen weer voor vier jaar in de vriezer. Oranje sloot het Olympisch kwalificatietoernooi in Narva, Estland, zondag af met een 7-2 nederlaag tegen het sterke Kazachstan.

'De eerste twee periodes ging het nog redelijk gelijk op', zegt forward Marco Postma. 'Maar in de slotfase ging Kazachstan voluit. Die jongens zijn fysiek zo sterk en technisch zo goed, dat we er dan niet meer aan te pas komen.'

Oranje speelde inderdaad knap ijshockey en hield tot de 38e minuut de aansluiting. Ondanks een flink schotenoverwicht van Kazachstan stond Nederland met slechts 3-2 achter. In de slotminuten van de tweede periode liepen de Oost-Europeanen echter nog uit naar een 5-2 voorsprong. In de laatste periode voegden ze er nog twee goals aan toe, om de 7-2 eindstand op het bord te zetten. Nederland eindigt daarmee als derde.

'Het toernooi nog winnend afsluiten was onmogelijk', zegt Postma. 'Dat wisten we ook wel. Met een lading goals van Kazachstan winnen is vrijwel ondoenlijk en de kans dat Spanje van Estland wint is nihil. Maar we wilden voor onszelf een goede wedstrijd neerzetten en dat is gelukt.' De forward van Nijmegen werd na de wedstrijd tot Man of the Match aan Nederlandse kant benoemd.

Ook NIJB-voorzitter Joop Vullers blikt met een tevreden gevoel terug op de wedstrijd en het toernooi. 'De spelers hebben hier echt een bovenmatige prestatie neergezet. Ook de jonge jongens hebben echt laten zien wat ze kunnen. Rick Wijnen speelde bijvoorbeeld zeer solide wedstrijden, maar ook de andere jongelingen hebben hun visitekaartje afgegeven.'

Wijnen was in de eerste periode het slachtoffer van een smerige aanval van Talgat Zhailauov. De Kazachstaan probeerde met de bovenkant van zijn stick de Nederlandse defence tegen zijn strottehoofd te checken. Het leverde Zhailauov een match penalty op. Wijnen moest het ijs verlaten, maar keerde in de tweede periode weer terug en speelde de wedstrijd uit.

Slecht nieuws is er wel voor Amsterdam: Marcel Kars verliet de wedstrijd met een liesblessure. Het is afwachten wat de gevolgen hiervan zullen zijn. Casey Vanschagen, net terug van een langdurige blessure, viel ook uit. Zijn klachten lijken echter mee te vallen en hij werd vooral uit voorzorg aan de kant gehouden.

De Nederlandse goals werden gescoord door Jan-Jaap Natte en Jamie Schaafsma. Met twee goals en twee assists in drie wedstrijden sluit Schaafsma het toernooi als Nederlands topscorer af. Voor Jan-Jaap Natte was het de eerste wedstrijd van het toernooi. Hij moest de eerste twee wedstrijden vanaf de tribune bekijken, nadat hij woensdag een schot op zijn wreef had gekregen.

Kazachstan gaat door naar de volgende ronde van het Olympisch Kwalificatietoernooi. Zij zullen het in februari 2009 in Noorwegen op moeten nemen tegen Denemarken, Frankrijk en gastland Noorwegen. Slechts Ă©Ă©n van die ploegen zal naar Vancouver mogen afreizen in 2010.

Oranje bekijkt vanavond de wedstrijd tussen Estland en Spanje nog. Om 1:00 uur vannacht worden de spullen opgehaald en een uur later vertrekt de bus richting de Estse hoofdstad Tallin. Na een busreis van bijna drie uur volgt de vlucht van Tallin naar Kopenhagen, waar de ploeg een stop-over van een uur heeft. De selectie verwacht maandagochtend tegen 11:00 uur op Schiphol te zijn.

'En 's middags moet ik bij Nijmegen direct weer het ijs op om te trainen', zegt Postma. Gelukkig kan hij er om lachen. 'Ik denk dat ik dinsdag de hele dag ga slapen.'