1 februari 200600:00

Door Joep Meijsen

Ophef rond 'nieuwe' regels

Het aantal fluitsignalen voor 'hooking' en 'holding' is in Nederland de afgelopen weken fors gegroeid. Oorzaak is een nieuwe richtlijn van de internationale ijshockeyfederatie IIHF. De vele fluitsignalen zorgen voor veel ophef. IJshockey.com vroeg referee-in-chief Noud van Berkel om uitleg.

Wat houdt het nieuwe beleid precies in?
Noud van Berkel: ÂKort door de bocht komt het hier op neer. Volgens de IIHF hoort de stick op het ijs. Als je wat doet met de stick om de tegenstander te hinderen, leidt dat tot een straf. Dit zijn geen nieuwe regels, maar stringentere richtlijnen. Ze zijn bedoeld om technisch sterke en snelle ijshockeyers meer kans te geven en te zorgen dat minder getalenteerde spelers ze moeilijker kunnen afstoppen. Dat moet de kwaliteit van het ijshockey verbeteren.

Waarom worden dit halverwege het seizoen ingevoerd? Dat is op zijn minst vreemd te noemen.
ÂHet is mijn persoonlijke mening dat de IIHF verrast is geraakt door de strengere aanpak in de NHL. Daar is men vanaf het begin van dit seizoen een stuk strenger gaan fluiten op hooking en holding en men heeft dat consistent volgehouden. Daardoor zat de IIHF iets onder het beleid van de NHL. In januari is er een nieuwe richtlijn gepubliceerd, volgens welke wij nu ook fluiten. (http://www.iihf.com/news/iihfpr1406.htm). Ik vind het zelf ook een ongelukkig moment, maar kan het wel verklaren. Het heeft van doen met de Olympische Spelen in Turijn.Â

Is Nederland verplicht deze richtlijn direct over te nemen? Was het niet verstandiger geweest te wachten tot het nieuwe seizoen?
ÂWe zijn niet verplicht dit over te nemen, we hebben in Nederland echter altijd de filosofie gehad dat we meegaan met de regels van de IIHF. Vergeet niet dat bijvoorbeeld bij de komende wereldkampioenschappen van de verschillende Oranje-teams de nieuwe richtlijn wordt toegepast. We hebben uitgebreid gesproken over de manier waarop wij hiermee moesten omgaan. Daarover is onder meer gesproken met het bondsbestuur en de bondscoaches. Een ander motief voor de invoering is het feit dat het beoordelingsniveau van de scheidsrechters in de Nederlandse competitie nogal uiteen loopt. Dit is een goede manier om meer eenheid te creĂ«ren. Dat schept duidelijkheid voor spelers en coaches.Â

Afgelopen vrijdag werd volgens de nieuwe richtlijnen gefloten. Dit droeg bij de ontmoeting tussen Nijmegen en Amsterdam bij aan een draak van een wedstrijd. Het leek er ook op alsof coaches, spelers en publiek er maar weinig van snapten.
ÂIk was bij de wedstrijd afgelopen vrijdag en het kwam het kijkgenot inderdaad niet ten goede. Het verhaal van de coaches dat kan niet kloppen, voor de wedstrijd is er ruimschoots met hen gesproken over de situatie en de nieuwe strategie. Als de spelers gewend zijn aan de nieuwe regels levert het veel leuker ijshockey op met meer gevaarlijke situaties voor het doel en meer kansen voor de goede spelers. Ik heb begrip voor de frustraties bij het publiek. Ook voor hen is het wennen. Ik denk dat de clubs hier ook een belangrijke rol bij moeten spelen door middel van voorlichting naar hun eigen fans. Het zal nooit lukken om iedereen tevreden te stellen. Sommige fans willen terug naar het Canadese ijshockey van twintig jaar geleden. Dat gaat niet gebeuren. Die tijd is voorbij. De videoclips op de site van de NHL bieden veel goede voorbeelden van wat door de strengere interpretatie niet meer mag. Dat is heel informatief voor supporters. Clubs kunnen in de toekomst ook rekening houden met de strengere regels bij het aantrekken van hun buitenlandse spelers.Â

Voor de scheidsrechters is het ook niet gemakkelijk. Die zijn altijd gewend geweest op een bepaalde manier te fluiten. Nu moeten zij ineens collectief iets heel anders gaan doen. Hoe gaan jullie dat voor elkaar boksen?
ÂScheidsrechters moeten inderdaad hun stijl wijzigen die ze jaren hebben gehad. Ik sprak er eentje die daar best nerveus over was. Na Ă©Ă©n periode wist hij me al te melden dat hij de voordelen zag. Als scheidsrechterscommissie praten we vooral veel met de scheidsrechters. Na afloop van de wedstrijden bijvoorbeeld. De afgelopen weken zijn er individuele gesprekken gevoerd met de scheidsrechters. Daarna hebben we alles nog een keertje verwoord in een e-mail aan de mensen en zijn we daar individueel weer op teruggekomen. Verder proberen we zo veel mogelijk wedstrijden te zien. Recentelijk zijn er drie nieuwe supervisors op het hoogste niveau afgeleverd, dat maakt het ook makkelijker.Â

Hoe gaat het nu verder en staan er nog meer regelveranderingen op het programma?
ÂDe internationale supervisors komen begin juli bijeen in Wenen, daarna komen ook alle nationale referee-in-chiefs bij elkaar. Daar zal het effect van de nieuwe richtlijnen worden geĂ«valueerd. Tijdens het juniorenkampioenschap in Canada is het in ieder geval goed bevallen. Voor de toekomst verwacht ik dat de regels van de NHL en de IIHF steeds meer naar elkaar toe zullen groeien. De wat striktere interpretatie van de regels door de IIHF wordt steeds meer door de NHL overgenomen. Concreet staan er wel wat regelwijzigingen op het programma. Nu is het zo dat iedere puck die door de keepers buiten het ijs wordt geschoten tot een straf leidt. Dat gaat in de toekomst voor alle spelers gelden. Verder gebeurt er mogelijk nog iets met de icing-regel. Als de goalie zijn crease verlaat, vervalt mogelijk de icing. Of die regels allemaal worden doorgevoerd moet echter nog blijken.