25 augustus 201217:10

Door Joep Meijsen

Oranje houdt goed stand tegen Krefeld

Nederland heeft de openingswedstrijd van de Amsterdam Ice Hockey Cup met 3-1 verloren van Krefeld Penguine. De enige treffer van Nederland kwam van de stick van Kevin Bruijsten, na een weergaloze actie van Tony Demelinne.

Coach Larry Suarez was ondanks de nederlaag na afloop een tevreden man. 'Ik ben erg enthousiast over de werklust die de spelers toonden en het aantal duels dat ze wisten te winnen tegen een sterke tegenstander. In een week tijd hebben we al veel progressie geboekt. Vooral defensief stonden we goed, al kregen we de goals tegen door individuele fouten. Je speelt tegen fullprofs en die maken daar direct gebruik van', aldus Suarez.

De wedstrijd werd gespeeld in een redelijk gevuld Ziggo Dome, dat een voor Nederlandse begrippen ongekende ambiance biedt voor topijshockey met een lichtshow, een muur van geluid en veel spektakel. Natuurlijk is er sprake van kinderziekten, maar dat hoort bij een voor het eerst georganiseerd evenement van deze omvang op een nieuwe locatie. Voor de aanwezigen was het een kennismaking met hoe groots ijshockey zelfs in Nederland kan worden opgezet.

De wedstrijd, op heel behoorlijk ijs, was competitief. Krefeld had zeker in de eerste veertig minuten het betere van het spel, maar in de slotperiode lagen er kansen voor Nederland op een stuntje. De derde treffer van Krefeld kort voor tijd kwam dan ook buitengewoon ongelegen. Kort daarvoor had Nederland juist de eerste treffer van het nieuwe seizoen gescoord. Tony Demelinne wurmde zich met een paar mooie moves door de defensie van Krefeld en Kevin Bruijsten zorgde voor de aansluitingstreffer.

Francois Methot had na negen minuten spelen de ban doorbroken na een redelijke openingsfase. Na een pass van achter het doel schoot hij raak. Nederland profiteerde van uitstekend goalie-werk van Ian Meierdres, waardoor de 1-0 lange tijd op het scorebord bleef staan. Mark Voakes verdubbelde de marge pas halverwege de tweede periode na een fout in de opbouw van Nederland.

Krefeld ging mogelijk niet helemaal voluit, maar Nederland wist zich toch kansen te scheppen tijdens de wedstrijd. In de eerste periode kregen Lars van Sloun en Diederick Hagemeijer kansen en in de slotperiode was Nederland een deel van de periode zelfs de bovenliggende partij. Een tijd lang hing eerder de 2-2 in de lucht dan de 3-1. Het was echter die laatste goal die viel.

Oranje komt nu zondag om 15.00 uur in actie tegen de verliezer van de wedstrijd tussen de Haie uit Keulen en Team Canada, die vanavond wordt gespeeld.