WK Krynica Pol Ned1

18 april 201223:53

Door Joep Meijsen

Oranje komt tekort tegen Polen

Nederland heeft de ‘gouden medaille-wedstrijd’ tegen Polen met 5-1 verloren. Daarmee lijken de promotiekansen van Oranje als sneeuw voor de zon verdwenen. De enige Nederlandse goal kwam van de stick van Mike Dalhuisen, die een bijzondere periode van 24-uur achter de rug had.

Op de rustdag van Nederland kreeg de verdediger dusdanig last van zijn maag dat hij naar een ziekenhuis in de buurt werd gebracht. ‘Daar ben ik aan het infuus gelegd en dat heeft gelukkig geholpen. Ik voelde me voor de wedstrijd vandaag wel weer goed genoeg en baal dan ook van het verlies. Er had meer ingezeten. We hebben zelf kansen gecreëerd en te veel fouten gemaakt. Bij de eerste twee goals in de backcheck en dan ook nog twee shorthanded goals. Dat mag niet.’

Dalhuisen was ook nog betrokken bij een incident op het ijs. De Polen waren boos op hem na een incidentje rond de goalie en kwamen wraak nemen. ‘Ik schaatste naar de bank en kreeg van achter een elleboog recht in mijn gezicht. Geen idee welke Pool dat was, maar het zal inderdaad wel te maken hebben gehad met het gebeuren rond die goalie.’

De verdediger nam later zelf nog op sportieve wijze revanche door in de derde periode met een schot vanaf de blauwe lijn de enige Nederlandse treffer voor zijn rekening te nemen. Daarmee kreeg doelman Przemyslaw Odrobny voor het eerst in het toernooi een goal tegen. In totaal had de doelman zijn net 173,41 minuten schoongehouden. De goal van Dalhuisen was echter vooral goed voor de statistieken, Polen stond op dat moment al met 4-0 voor en wist ook later nog het net te vinden.

Dat had misschien anders kunnen lopen als Nederland zelf de kansen had benut. In de openingsminuut kreeg Diederick Hagemeijer een uitgelezen kans, terwijl later in de wedstrijd Lars van Sloun Oranje terug had kunnen brengen in de wedstrijd, maar één-op-één werd afgestopt door de Poolse goalie. Nederland wist echter pas in de slotperiode het net te vinden, waardoor de Polen er met een overtuigende overwinning vandoor gingen.

Het gastland deelde na acht minuten spelen twee mokerslagen in zeventien seconden uit. Eerst was het veteraan Laszkiewicz die profiteerde van een puck die wat fortuinlijk voor zijn stick viel, daarna was het bijna direct vanuit de face-off Kolusz die de Polen op 2-0 bracht. De twee volgende Poolse treffers kwamen shorthanded tot stand. Eerst verspeelde Bjorn Willemse in de tweede periode de puck aan Lopuski, die daarna alleen op Ian Meierdres af mocht en afrondde. In de derde periode scoorde Kolusz zijn tweede van de avond ook met een man minder op het ijs.

Bij de goal van Dalhuisen profiteerde Oranje eindelijk van een powerplay, maar Rzeszutko herstelde de marge niet veel later tot vier goals. Eerder in de wedstrijd had Oranje wel aangetoond dat de pDaarmee heeft Nederland zijn eerste nederlaag geleden in het toernooi in Krynica en verstevigt. Polen zijn positie als de grote favoriet voor de promotie. Zuid-Korea, dat woensdag in de ochtendwedstrijd met ruime cijfers van Roemenië won, lijkt nu nog de voornaamste concurrent in de strijd om promotie. Nederland treft donderdagmiddag op de Koreanen. Ook met Litouwen moet nog rekening worden gehouden. De versterkte Baltische ploeg pakte met een krappe zege op Australië de eerste punten van het toernooi. Australië en Roemenië gaan derhalve samen om de degradatie strijden. Die wedstrijd staat voor de slotdag op het programma.

Foto's: Marco Spelten