NL practice adam 080409

10 april 200900:00

Door Joep Meijsen

Oranje lijkt klaar voor Polen

Het Nederlands team opent het wereldkampioenschap in Polen op Paaszaterdag tegen het gastland. IJshockey.com ging kijken bij de eerste training van Oranje en blikt vooruit naar de openingswedstrijd van een belangrijk toernooi voor het Nederlandse ijshockey.

Handhaving zal ongetwijfeld het eerste doel zijn voor Nederland. Dat is dit jaar wellicht belangrijker dan ooit tevoren, want de ijshockeybond wil volgend jaar het kampioenschap naar Tilburg halen. Begin mei volgt het verlossende woord tijdens de conferentie van de internationale federatie, voorwaarde daarbij is natuurlijk dat Oranje ook volgend jaar uitkomt op Division I-niveau.

Het Nederlands team arriveerde rond één uur in de middag in Torun, een stad met meer dan 200.000 inwoners aan de oevers van de rivier de Vistula in het noorden van Polen.Volgens de reisgidsen het mooiste voorbeeld van middeleeuwse gotische architectuur in Europa. Oranje zit samen met de Britten in een hotel midden in dit historische centrum. De ploeg arriveerde daar na een busrit van zestien uur. De vanwege Pasen naar huis terugkerende, door heel Europa uitgezwermde Poolse arbeidskrachten zorgden voor veel fileleed.

In de avonduren wachtte Nederland een stevige training van anderhalf uur op de tweede baan van de excellente accommodatie voor het wereldkampioenschap. Het werd een intensieve training met veel wedstrijdvormen en lijncombinaties, waarbij alledrie de goalies volop werk kregen. Powerplay en penaltykill kregen extra aandacht tijdens de training.

Bondscoach Hartogs was na afloop dan ook tevreden. ‘We hebben in Frankrijk twee goede wedstrijden gespeeld. We hebben dat afgelopen week op de trainingen vast kunnen houden. Vooral woensdag in Amsterdam was erg goed. Ondanks de lange busrit heb ik tegen de jongens gezegd dat ze er net zo goed nu ook vol in konden gaan. Ik heb er een goed gevoel over.'

Van de tegenstander van morgen, Polen, weet Hartogs nog niet veel. ‘Vorig jaar in Oostenrijk waren we dichtbij een punt, een jaar eerder in China kwamen we terug vanuit 3-0 achter om overtime te claimen. Er is bij de Polen wel een nieuwe bondscoach uit Zweden, dus wellicht is de speelstijl aangepast. Er zal morgen ongetwijfeld veel publiek op de tribune zitten, maar ik heb hier als speler in de jaren negentig al een keer gewonnen op een WK voor volle tribunes.'

Polen eindigde vorig jaar op de derde plek, onder meer dankzij de zege op Nederland. Oranje stond na twee periodes nog op 3-3, maar boog bij het eindsignaal met 6-4. Twee van de vier doelpuntenmakers namens Nederland, Doug Stienstra en Brad Smulders, zijn er dit jaar niet bij. Nick de Jong en Matt Korthuis namen de andere treffers voor hun rekening.

De selectie van Polen is voor een belangrijk deel gelijk aan die van vorig jaar, al zijn er enkele jonge spelers ingepast. Belangrijkste afwezige is aanvaller Jaroslaw Rozanski, die vorig jaar nog in de tweede lijn stond. Afgelopen weekeinde werd een oefenwedstrijd tegen Wit-Rusland nog met 9-1 verloren. De enige Poolse treffer werd gescoord door Leszek Laszkiewicz, die ook in de wedstrijd van vorig jaar tegen Nederland doel trof.

De ontmoeting tussen Nederland en Polen begint zaterdagavond om 20.00 uur. Mits de faciliteiten in het stadion zo goed zijn als de organisatie belooft, volgt er een live-verslag via de site van IJshockey.com. Na afloop is er natuurlijk een uitgebreid wedstrijdverslag met reacties van de bondscoach en spelers. Studio Sport zendt in de loop van zondag een samenvatting van de wedstrijd uit op Nederland 1.