Nl tummers closeup 0708

7 november 200800:00

Door [email protected]

Oranje moeizaam langs Spanje

Het Nederlands team heeft de tweede wedstrijd van het Olympisch Kwalificatietoernooi in het Estse Narva gewonnen. Spanje werd met 4-1 verslagen, maar erg makkelijk ging dat niet.

Ian Meierdres kreeg van bondscoach Tommie Hartogs de start in doel voor de ontmoeting met de Spanjaarden. De Zuid-Europeanen leken een makkelijke prooi voor Oranje te worden, nadat ze donderdag in de openingswedstrijd tegen Kazachstan met 17-0 klop hadden gehad.

Onderschatting van de tegenstander en een flinke hoeveelheid straffen zorgden echter voor een stroeve start van Oranje. Spanje kwam op hun zesde powerplay van de wedstrijd zelfs op een 1-0 voorsprong, die de ploeg de eerste rust de kleedkamer mee in mocht nemen.

Erik Tummers - later tot Man of the Match verkozen - trok de stand in de tweede periode na slechts 24 seconden weer gelijk. Marcel Kars zette Nederland in de 25e minuut dan eindelijk op een voorsprong. Dat was verdiend; Oranje speelde beter ijshockey dan Spanje en schoot vaker op doel.

Marco Postma zorgde er in de derde periode voor dat de wedstrijd definitief in het slot ging. Zijn goal in de 46e minuut en shorthander in de 55e minuut zetten de 4-1 eindstand op het bord.

Goalie Pablo Muriel van Spanje verdient wel een dik compliment voor zijn inzet. De Spaanse sluitpost wist 51 schoten te keren in de wedstrijd. Spanje zelf kon maar 13 pucks afvuren op het Nederlandse net.

In theorie kan Nederland het toernooi nog steeds winnend afsluiten en doorgang naar de volgende ronde verdienen. Daarvoor moet vanavond Estland van Kazachstan verliezen en Nederland vervolgens zondag de Kazachstanen verslaan. Estland, Kazachstan en Nederland eindigen dan met een gelijk aantal punten, waarna het onderlinge doelsaldo de winnaar zal aanwijzen. De resultaten tegen Spanje tellen daarin dus niet mee.

Zaterag is voor alle teams een rustdag. In de ochtend werkt de Nederlandse selectie een training af en in de middag wordt de oude stad van Narva bezocht.

De rust komt goed uit voor Brad Smulders en Jan-Jaap Natte. Smulders liep donderdag een diepe snee op in zijn elleboog. Deze is gehecht, maar de Nederlands-Canadeze forward werd vandaag gespaard. Jan-Jaap Natte kreeg woensdag op de training een schot op zijn wreef. Hij liep twee dagen op krukken, maar hoopt - net als Smulders - zondag in actie te kunnen komen voor Nederland.

Chad Euverman zal waarschijnlijk niet meer op het ijs komen dit toernooi. Hij heeft vermoedelijk zijn kniebanden verrekt en zal - als de pijn aanhoudt - op korte termijn foto's laten maken.

Oranje speelt zondag om 15:00 uur Nederlandse tijd tegen het sterke Kazachstan. De livesheet is via de site van de IIHF te volgen.