Nl teunissen close2 0708

5 april 200900:00

Door Joep Meijsen

Oranje: nipt verlies bij Fransen

Oranje heeft de tweede oefenwedstrijd tegen Frankrijk nipt met 3-4 verloren van Frankrijk. Het Nederlands team stond lange tijd op voorsprong en hoefde pas in de slotfase te buigen voor het A-land Frankrijk. Bob Teunissen had twee assists voor Oranje.

‘Het is voor ons ongelooflijk belangrijk om in de voorbereiding tegen een ploeg als Frankrijk te spelen', zei bondscoach Tommie Hartogs na afloop. ‘Wennen aan het hogere tempo van het internationale ijshockey. De uitslag van de wedstrijd van zaterdag was geen weergave van de verhoudingen op het ijs en vandaag was ik tevreden. Het geeft een goed gevoel richting het WK in Polen volgende week.'

Nederland trad nog aan zonder aanvallers Jamie Schaafsma en Mitch Bruijsten. Beide spelers melden zich maandag bij de selectie. Doug Stienstra heeft definitief afgezegd voor het wereldkampioenschap. Frankrijk miste ook enkele spelers, maar was grotendeels op oorlogssterkte. Op zaterdag verloor Oranje de wedstrijd in enkele minuten in de tweede periode. Opdracht op zondag was dan ook het volhouden van de concentratie voor de volle zestig minuten. Daarbij weerde Nederland zich kranig tegen de sterke Fransen, die drie powerplaygoals nodig hadden om Oranje te kloppen.

Nederland kwam in de eerste periode al vroeg op voorsprong via Ivy van den Heuvel, die een aanvalslijn vormde met Bob Teunissen en Diederick Hagemeijer. Bjorn Willemse maakte er vroeg in de tweede periode zelfs 2-0 van om Oranje oprechte hoop te geven op een stuntje. De Fransen gooiden er een offensiefje uit en kwamen in het restant van de periode via Damien Fleury en Julien Desrosiers weer op gelijke hoogte. Peter van Biezen zorgde er met zijn eerste treffer in Oranjeshirt voor dat Nederland toch ook de tweede pauze in kon met de leiding.

De routine van de Fransen gaf daarna in de derde periode de doorslag. Drie powerplays tegen Nederland leverden twee tegengoals op van de sticks van Yorrick Treille en Thomas Roussel. Nederland kreeg in de slotminuten nog met een nare verrassing te maken. Casey Vanschagen werd hard de boarding ingereden en haalde het einde van de wedstrijd niet. Hij wordt maandag in Nederland onderzocht.