WK Torun Nederland Polen 1

11 april 200900:00

Door [email protected]

Oranje onderuit in opening

Het Nederlands team is het wereldkampioenschap in Torun begonnen met een 3-1 nederlaag tegen Polen. Het team van Tom Hartogs bleef lang in de wedstrijd, maar moest uiteindelijk toch buigen.Akim Ramoul maakte de enige treffer namens Oranje.

Toch speelde de nog verder verjongde Nederlandse ploeg geen slechte wedstrijd. Vooral in de tweede periode had Nederland bij vlagen duidelijk het beste van het spel. Dat leidde ook de gelijkmaker van Akim Ramoul in op de rebound na een schot van Ivy van den Heuvel. ‘Dat is typisch Akim. Direct schieten', zei Hartogs na de wedstrijd.

De bondscoach zag Nederland echter te veel oude fouten maken. ‘Het wordt al vijftien jaar gezegd voor ieder toernooi, door iedere bondscoach. Kijk uit voor te veel straffen in het internationale ijshockey. Ook nu weer liepen we tegen te veel strafminuten aan. Sommige terecht, andere wat overdreven. Maar dat zorgde ervoor dat we nooit in ons ritme konden komen in de wedstrijd. En dat wordt het toch nog maar 3-1.'

De eerste straf liep Nederland al op na twaalf seconden. Debutant Reinier Staats moest naar de strafbank. Hij werd gevolgd door Diederick Hagemeijer, die een goede, harde check bestraft zag worden. In die tweede powerplay sloegen de Polen toe via Urbanowicz die op de derde rebound de puck langs de zeer sterk keepende Phil Groeneveld wist te duwen. De Nederlandse goalie werd aan het eind gekozen tot beste man aan Nederlandse kant.

Captain Bob Teunissen over de teleurstellende start van de wedstrijd: ‘Vroege straffen zijn al erg genoeg maar als je dan ook nog op achterstand komt dan loop je meteen achter de feiten aan. Dat is ons opgebroken in de rest van de wedstrijd.' Toch bleef de 1-0 stand heel lang op het scorebord staan, waarbij Oranje steeds beter in de wedstrijd kwam. In vijf tegen vijf deed het team weinig onder voor de meer ervaren tegenstander. De beste kans was er voor Mitch Bruijsten, die na een pass van Tony Demelinne op de Poolse goalie schoot.

De tweede periode was duidelijk de beste van Nederland, zo vond ook Teunissen: ‘In die periode waren wij de sterkere ploeg. Het is jammer dat je niet één of twee goals meer maakt.'Het bleef uiteindelijk bij die ene treffer van Ramoul. Richting het slot van de periode nam Polen het heft weer meer in handen, vooral ook door de straffen.

Bob Teunissen: ‘De Polen waren vooral sterker in het bewaren van de rust wanneer zij in puckbezit zijn. Dat zie je ons nog te vaak fout gaan. We gaven daarnaast ook veel te veel ruimte weg. Vooral bij een aantal vier-op-vier situaties kwamen we daardoor in de problemen.' Aan het eind van de periode viel de uiteindelijk winnende goal. Hagemeijer kwam net uit de strafbank toen Malasinski de 2-1 binnenschoot.

In de derde periode kwam de zege van de Polen eigenlijk niet meer in gevaar. Lopuski maakte er nog 3-1 van, maar daar bleef het ook bij. Voor bondscoach Hartogs was het een interessante wedstrijd, gezien het aantal debutanten. ‘Staats had het moeilijk, vandaar dat ik later met vijf verdedigers ben gaan spelen. Mitch Bruijsten deed het goed, maar wilde het af en toe te mooi doen, waardoor hij puckverlies leed. Andere jongens kregen door de vele powerplays en penaltykills wat minder ijstijd.

Volgende tegenstander voor het Nederlands team is komende maandag Oekraïne. Eerste Paasdag is een rustdag op het toernooi. Op dag één wonnen de Oekraïners met 4-2 van de UK. Italië maakte pasta van Roemenië, 11-0.

Foto: Henk Seppen (www.sportfotografie.nl)

WK Torun Nederland Polen 2