Nl smulders close2 0708

6 november 200800:00

Door [email protected]

Oranje onderuit in slotfase

Nederland is het Olympisch Kwalificatietoernooi in Estland dramatisch gestart. Tegen het gastland gaf een hard werkend Oranje twee keer een voorsprong van twee goals weg, waarna de Esten in de slotminuten de zege naar zich toetrokken.

Oranje stond na tien minuten al op een fraaie voorsprong dankzij goals van Brad Smulders en Marcel Kars. Een overwicht in schoten betaalde zich in de slotfase van de openingsperiode echter uit voor de gastheren. Maksim Ivanov versloeg de uitstekend keepende Phil Groeneveld op een powerplay voor de aansluiting.

In de tweede periode wisselenden Janus Sorokin en Alan van Bentem - in zijn debuutwedstrijd op seniorenniveau - doelpunten uit, waardoor Nederland de rust inging met een 3-2 voorsprong.

Tijdens die rust bleek de zamboni het echter begeven te hebben, waarop een discussie tussen de bondsvoorzitters ontstond over de te volgen procedure. De voorzitter van de IIHF hakte de knoop door en besloot door te laten spelen op ongedweild ijs. Op die manier zouden beide teams evenveel nadeel ondervinden. Het alternatief was geweest om de wedstrijd zaterdag in zijn geheel over te spelen.

Achteraf bekeken was de laatste optie voor Nederland misschien beter geweest. De ploeg werkte keihard en breidde via een powerplay goal van Jamie Schaafse de voorsprong verder uit. Maar vanaf dat moment ging het snel mis.

Slechts 33 seconden na de 4-2 scoorde Veiko Suvaoja een fraaie aansluitingstreffer. Iets meer dan twee minuten later verzilverde Vassili Titarenko een powerplay om de stand voor de tweede keer gelijk te trekken.

Beide ploegen hadden daarna kansen om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen, maar de goden waren Estland beter gezind. Aleksandr Kuznetsov had zijn stick op het goede moment op de goede plek voor de goal van Groeneveld staan, waardoor de 4-5 binnenplofte.

Met iets meer dan 30 seconden op de klok kreeg Brad Smulders nog een wereldkans om de 5-5 binnen te schieten. Zijn inzet haalde het echter niet. Aleksei Sibirtsev kon kort daarna de puck in het lege net aan de overzijde deponeren voor de genadeslag.

Nadat het stadion was leeggedruppeld voltrok zich onder de ogen van het Nederlandse bondsbestuur iets merkwaardigs. Vanuit de catacomben kwam de zamboni tevoorschijn, die het ijs ging dweilen. Na opmerkingen van Nederlandse kant bleek de machine echter opeens weer mysterieuze mankementen te hebben. Er wordt navraag bij de IIHF gedaan over de gang van zaken in Narva.

Door de nederlaag zijn de Olympische Spelen in Vancouver verder weg dan ooit. Nederland kan alleen de volgende kwalificatieronde halen door het toernooi als winnaar af te sluiten. Dat kan nu - in theorie - alleen nog als Estland vrijdag van Kazachstan verliest en Nederland vervolgens zondag van de sterke Kazachstanen wint. De drie ploegen zouden dan gelijk staan, waardoor de winnaar aan de hand van het onderlinge doelsaldo zou moeten worden bepaald.

Kazachstan won donderdag de openingswedstrijd van het toernooi met ruime cijfers. Spanje werd met 17-0 afgedroogd. Nederland neemt het vrijdag om 15:00 uur Nederlandse tijd op tegen de Spanjaarden. De website van de IIHF biedt een link naar de livesheet van de wedstrijd.