WK Krynica NL Aus4

16 april 201217:15

Door Joep Meijsen

Oranje ook te sterk voor Australië

Nederland heeft ook de tweede wedstrijd van het toernooi in Krynica gewonnen. Kevin Bruijsten scoorde drie keer in een 6-3 zege op Australië. Daarmee blijft Nederland in de race om de medailles in het toernooi.

Voor Bruijsten waren het na ruim twintig wedstrijden zijn eerste goals op een WK. ‘Bij andere bondscoaches speelde iNederland speelde maandagmiddag een dominante wedstrijd tegen Australië, dat veel overtredingen nodig had om Nederland af te stoppen. Toch was het de ploeg van down under die als eerste op het scorebord kwam. In de openingsminuut stuiterde een geblokt schot van Nick de Jong voor de stick van het Australische toptalent Nathan Walker, die alleen door mocht op Ian Meierdres en afrondde.

Bondscoach Larry Suarez: ‘Ik zei in de bank tegen de jongens dat er geen beter moment is voor een tegengoal dan de openingsminuut. Dan heb je nog 59 minuten om het goed te maken.’ Oranje joeg dan ook direct op die gelijkmaker en kreeg daar verschillende kansen voor. Mike Dalhuisen was met een schot op de paal nog het dichtst bij. Uiteindelijk viel de treffer twee minuten voor het eerste rustsignaal. Kevin Bruijsten zorgde voor een wraparound en pikte zijn eigen rebound op. Na een review werd de treffer goedgekeurd.

Ook in de tweede doorgang bleef Nederland de betere ploeg en halverwege de wedstrijd kwam het overwicht ook tot uiting op het scorebord. Mike Dalhuisen kogelde de puck hoog in het net achter de sterk keepende Olivier Martin, die in de wedstrijd liefst 43 saves maakte. Kort daarna was het captain Marcel Kars die handig de 3-1 binnenschoot en verderop in de periode was het Marco Webster was een kleine smet op de periode van Nederland, nadat de pOranje kwam in de slotperiode ook nog twee keer tot scoren. Beide keren leek het Kevin Bruijsten te zijn die scoorde, waaronder een prachtige deflectie met zijn rug naar het doel, maar een van de goals kwam uiteindelijk om naam van lijngenoot Diederick Hagemeijer terecht.

Het belangrijkste was echter natuurlijk de winst, waardoor Nederland met twee overwinningen in twee wedstrijden kan gaan spelen voor een hoge positie op de ranglijst. Kevin Bruijsten: ‘Dat komt natuurlijk ook door de herindeling van de IIHF. Daar moeten we eerlijk over zijn. Je komt nu in de openingswedstrijden niet een ploeg als Oostenrijk tegen. Nu eerst een rustdag, maar daarna wordt het tegen Polen een interessante wedstrijd.’

Ook bondscoach Suarez waarschuwt voor te veel optimisme. ‘We hebben de eerste twee wedstrijden gewonnen, maar nu volgen er nog drie zware wedstrijden. Maar het is goed dat we het toernooi sterk zijn gestart en optimistisch kunnen zijn.’

Foto's: Marco Spelten