Wk innsbruck ps stienstra

30 mei 200800:00

Door Joep Meijsen

Oranje reist naar Estland

Het Nederlands ijshockeyteam speelt naar alle waarschijnlijkheid het olympisch kwalificatietoernooi in Estland. De Baltische staat heeft zich als enige van de landen in de poule van Oranje kandidaat gesteld.

De organisatie van het kwalificatietoernooi was afgelopen weken onzeker nadat de eerste keus, groepshoofd Kazachstan, liet weten af te zien van de organisatie. Ook Nederland liet vanwege de hoge kosten het toernooi aan zich voorbij gaan. De derde deelnemer, Estland, liet tijdens het IIHF-congres in Canada weten de mogelijkheden van organisatie te onderzoeken.

Dit heeft er nu toe geleid dat het land zich officieel kandidaat heeft gesteld. De organisatie kan pas tijdens het IIHF-congres van komende september officieel worden toegewezen. Estland heeft de stad Narva aangewezen als speellocatie. Het toernooi wordt gespeeld van 6 tot en met 9 november. De vierde deelnemer aan het toernooi wordt er eentje uit het rijtje Bulgarije, Spanje, Mexico en Turkije. Zij spelen in september een voorkwalificatie.

Oranje speelde drie jaar geleden het WK in Estland. Dat werd toen gehouden in hoofdstad Tallinn. Tijdens het congres van de IIHF na afloop van het WK in Canada werd het wereldkampioenschap al toegewezen aan Polen. Het WK gaat gespeeld worden in de historische stad Torun. Nederland was ook kandidaat voor de organisatie, maar viel buiten de boot.