Nl wk09 polen generic

29 maart 200900:00

Door Joep Meijsen

Oranje Round-up deel twee

Het WK in Polen nadert met rasse schreden. Oranje is druk met de centrale trainingen en bereidt zich voor op de oefenwedstrijden in Frankrijk. In deze Oranje Round-up aandacht voor een Haagse toevoeging aan de voorselectie, Mitch Bruijsten, Doug Stienstra, Jamie Schaafsma en nog veel meer.

De oefeninterlands van Nederland tegen België dit weekeinde gaan niet door. De Belgische kampioenschapsfinale was niet op tijd afgelopen. Ook een optie om komende woensdag tegen elkaar te oefenen is van de baan. Het WK van de Belgen begint al op 6 april en de ploeg reist al vroeg naar Bulgarije. Dit betekent dat de voorbereiding van het Nederlandse team zich beperkt tot de twee oefenwedstrijden tegen Frankrijk.

Een van die twee oefenwedstrijden tegen Frankrijk is verplaatst. De eerste wedstrijd op 4 april zou oorspronkelijk in Rouen plaatshebben. Deze ontmoeting wordt nu echter gespeeld in Valenciennes, wat niet ver van de Belgisch-Franse grens afligt. Nederland vertrekt komende vrijdagochtend richting Frankrijk en traint zowel op vrijdagmiddag als op zaterdagochtend alvorens de eerste oefenwedstrijd wordt gespeeld. De tweede wedstrijd blijft staan Asniére en wordt op zondag gespeeld.

De voorselectie van het Nederlandse team is uitgebreid met een aanvaller van de kersverse landskampioen Den Haag. Forward Tony Demelinne wordt beloond voor zijn sterke spel in de play-offs met een plek in de selectie van bondscoach Tommie Hartogs. Demelinne had twee goals en zes assists in tien wedstrijden in de play-offs, waarvan een groot deel in de finaleserie tegen Tilburg. Voor het hele seizoen had hij zeventien goals en 28 assists voor 45 punten, waarmee hij de nummer vier was op de Haagse topscorerslijst.

Nederland heeft ook goede hoop dat aanvaller Mitch Bruijsten van Sioux City Musketeers zich spoedig kan melden bij de nationale selectie. De Musketeers zijn uitgeschakeld voor de play-offs en hebben komend weekeinde nog maar twee wedstrijden. Het management van Oranje praat met de club over vervroegde vrijgave zodat Bruijsten al mee kan naar Frankrijk. Mike Dalhuisen valt definitief af voor Polen. Zijn team Lincoln Stars heeft zich wel geplaatst voor de play-offs.

Het is nog niet honderd procent duidelijk of Doug Stienstra inderdaad meegaat naar het wereldkampioenschap. De aanvalsleider van Trappers is na afloop van de finale tegen Den Haag teruggekeerd naar Canada. ‘Ik moet toestemming vragen van mijn twee werkgevers, mijn baas en mijn vrouw', liet Stienstra voor vertrek optekenen in Brabants Dagblad.

Jamie Schaafsma zal in een positieve stemming beginnen aan het kampioenschap in Torun. De voormalige speler van Geleen en Amsterdam werd deze week met Bolzano kampioen van Italië. De Nederlandse Canadees keerde voor de laatste twee wedstrijden van de serie terug in de basisopstelling en scoorde in beide ontmoetingen. Hij onttroont daarmee Phil Groeneveld, die vorig jaar Italiaans kampioen was. De ploeg van de nationale doelman werd al eerder uitgeschakeld en Groeneveld meldt zich waarschijnlijk op tijd bij Oranje voor de oefentrip naar Frankrijk.

Oranje-tegenstander Roemenië is de laatste jaren te groot voor het servet en de klein voor het tafellaken. De ploeg promoveert met grote regelmaat naar Division I om daaruit prompt weer te degraderen. Om de spelersgroep te motiveren zich nu wel op het hogere niveau te handhaven heeft de Roemeense bond een premie van duizend euro per speler beloofd als degradatie wordt voorkomen. De Roemenen zetten daarvoor onder meer in op een overwinning op Nederland.

Gastland Polen zet vol in op een verbetering van het resultaat van de WK's van de afgelopen jaren. Het team heeft een trainingskamp opgezet in de stad Krynica waar meerdere keren per dag is getraind. Deze week wordt het kamp elders voortgezet. Het team oefent bovendien twee keer tegen Wit-Rusland. De grootste ster van het Poolse ijshockey, Mariusz Czerkawski, wordt ingezet om het kampioenschap te promoten. Zijn afbeelding is onder meer te zien op de reclamematerialen van de titelstrijd. Ook brengt hij mogelijk een bezoek aan het kampioenschap.