Wk2011 Ned teamfoto

8 februari 201211:08

Door Joep Meijsen

Oranje wil toch richting OKT

Het Nederlandse ijshockeyteam heeft zich nog niet ingeschreven voor het Olympische Kwalificatietoernooi voor de spelen in Sochi in 2014. Het is de bedoeling dit alsnog te doen.

Dinsdag publiceerde de IIHF de lijst van landen die zich hebben ingeschreven voor de Olympische kwalificatie. Zowel bij de mannen als de vrouwen ontbreekt Nederland op de lijst. Dat blijkt niet te liggen aan onwil. ''Er is iets misgegaan met de inschrijving voor deelname aan de kwalificatiereeks voor de Olympische Spelen, waardoor de NIJB niet heeft kunnen reageren'. verklaart de NIJB op vragen van IJshockey.com.

De NIJB heeft wel degelijk plannen om Oranje aan te melden voor de kwalificatie. Hiervoor is volgens de bond ook nog de mogelijkheid. Pas bij de komende jaarvergadering van de IIHF wordt de definitieve lijst vastgesteld. Het de bedoeling zowel met de nationale mannen als de damesploeg deel te nemen aan het WK.

De afgelopen jaren deed Oranje altijd mee aan de Olympische kwalificatie. In het Poolse Nowy Targ en het Estse Narva strandden de laatste twee pogingen. Voor de relatie met NOCNSF zou eventueel niet deelnemen aan de kwalificatie geen gevolg hebben. 'Het mag duidelijk zijn, dat het voor de NIJB wat makkelijker praten en onderhandelen wordt, als het lukt om met de Mannen en/of de Vrouwen ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Zo heeft onze eerste Nederlandse (Jeugd) Olympische ijshockey medaille al een positieve bijdrage geleverd in de positie van de NIJB.'

Daarbij wordt gewezen op de prestaties van Julie Zwarthoed.