3 juni 200600:00

Door Joep Meijsen

Orkaan treft Buffalo

Het thuisvoordeel was toch doorslaggevend in de zevende en laatste wedstrijd om de Eastern Conference finale. De Carolina Hurricanes stelden de zege in de derde periode veilig tegen de Buffalo Sabres en wonnen de wedstrijd met 4-2.

De Ă‚Canes begonnen zeer voortvarend aan de wedstrijd. Dat leverde een vroege treffer van Mike Commodore op. Daarna waren de teams zeer aan elkaar gewaagd en kwam er tot aan het eind van de tweede periode geen verandering in de stand. Carolina dacht even met een 1-0 voorsprong de laatste periode in te gaan, maar kwam bedrogen uit. Doug Janik en Jochen Hecht gooiden roet in het eten van de thuisploeg en zorgden dat de Sabres met een voorsprong konden gaan rusten.

Buffalo had in 9 voorgaande partijen niet meer verloren met een voorsprong na 2 periodes. Carolina was dus gewaarschuwd. Het waren de veteranen die het klusje voor de ÂCanes alsnog klaarden. Eerst was het Doug Weight die zijn ploeg naast Buffalo schoot, waarna Rod BrindÂAmour zijn team op sleeptouw nam. BrindÂAmour pikte een rebound van goalie Ryan Miller op en rondde met ruim 8 minuten te gaan beheerst af.

Buffalo moest daarna komen, maar leek uiteindelijk toch gebukt te gaan onder het grote aantal blessuregevallen in het team. Maar liefst 5 basisspelers bleven tijdens deze wedstrijd aan de kant, waarvan 4 verdedigers met de nodige ervaring. Teppo Numminen, Jay McKee, Henrik Tallinder en Dmitri Kalinin waren om verscheidene redenen afwezig en kregen gezelschap van spelmaker Tim Connoly. Een aderlating voor de Sabres die tot overmaat van ramp ook nog Justin Williams in de laatste minuut zagen scoren na een assist van weer Rod BrindÂAmour. Winnende coach Peter Laviolette was zeer te spreken over zijn sterspeler: Â Rod was het hele jaar al het hart en ziel van de ploeg. Ik zeg dit liever niet omdat het indruist tegen hetgeen we geloven in de kleedkamer.Â

Ook Buffalo coach Lindy Ruff prees zijn ploeg: Ă‚we kunnen met opgeheven hoofd het ijs verlaten, we hebben goed gespeeld en hard gestreden. Het hele jaar is dit een ploeg die niet naar excuses zocht, ook vanavond niet,Ă‚ doelde Ruff op het blessureleed.

Aanstaande maandag nemen de Hurricanes het op in de Stanley Cup finale tegen de Edmonton Oilers. De Oilers stomen zich klaar voor de serie die in Raleigh aan zal vangen. Dat doet de ploeg van coach MacTavish in New York, waar de Canadezen gebruik maken van de trainingsfaciliteiten van de New York Rangers. Dit was nodig volgens de coach omdat het in Edmonton momenteel een gekkenhuis is: Ă‚ Het lijkt wel een dierentuin, spelers zijn daar veel te druk met het geven van interviews en het regelen van kaarten. Dat moeten ze nu maar aan hun vrouw overlaten.Ă‚