10 juni 200600:00

Door Joep Meijsen

Orkaan treft Oilers

De Edmonton Oilers beleefden een slechte avond in de 2e wedstrijd in de strijd om de Stanley Cup. Waar de thuisploeg in de eerste wedstrijd nog met pijn en moeite de overwinning wist te pakken waren de Carolina Hurricanes nu heer en meester in het eigen RBC Centre. Met een 5-0 eindstand op het bord dropen de Oilers af en mogen het nu in eigen huis gaan proberen.

De Hurricanes waren niet van plan om Edmonton weer op voorsprong te laten komen. In de eerste wedstrijd kwamen de canadezen nog brutaal op 0-3 waarna een heksentoer alsnog de overwinning aan Carolina gaf. Dit keer waren de Hurricanes wel wakker en trokken het initiatief snel naar zich toe. Een 1-0 voorsprong na 1 periode was het gevolg na een goal van rookie Andrew Ladd. Hij rondde een 2 tegen 1 situatie koel af na ruim 6 minuten.

In de tweede periode volgde de nekslag voor de Oilers. Edmonton had net met kunst en vliegwerk een 5 tegen 3 situatie overleefd en dat leek even vleugels te geven. Het was echter een overtreding van Raffi Torres die het momentum weer aan Carolina zijde bracht. Tot overmaat van ramp wisten de Ă‚ Canes deze powerplay situatie wel uit te buiten. Frantisek Kaberle kwam door het midden op en klopte goalie Jussi Markkanen.Het doek viel voor de Oilers pas echt toen Cory Stillman 3 seconden voor het einde van de 2e periode een rebound dodelijk afrondde.

Daarna was het over en uit voor Edmonton wat zich gewillig naar de slachtbank liet leiden in de derde periode. Na nog geen vijf minuten had de thuisploeg de marge vergroot naar 5 door goals van Doug Weight en Mark Recchi. Het doelpunt van Weight werd eerst nog afgekeurd omdat de aanvaller de puck met de schaats in het doel leek te werken. Videobeelden lieten echter duidelijk zien dat Weight de puck wel met de stick raakte en zodoende werd de goal alsnog goedgekeurd.

Carolina coach Peter Laviolette legde nog even uit waarom zijn team terecht had gewonnen: Ă‚ Wij scoren 3 powerplay goals en Edmonton verprutst 6 overtall situaties. Daar win je wedstrijden mee, al viel de puck ook wel vaak voor ons de goede kant op.Ă‚

Verliezend coach Craig MacTavish wist ook wel waar het aan lag: Ă‚ Een verschil van 2 doelpunten is nog te overzien, maar toen we door gepruts nog een goal tegen kregen was het over en uit. We waren veel te gretig en we hadden te veel spelers die het zelf wilden doen.Ă‚

Over de ongelukkige reserve goalie Markkanen, hij verving de geblesseerde Roloson, was MacTavish mild: Ă‚ Hij gaat zeker beginnen in de derde wedstrijd. Hij heeft een hoop goede dingen gedaan en mag met zelfvertrouwen aan volgende wedstrijd starten.Ă‚

Edmonton staat in de serie met 2-0 achter en zal met 2 komende thuiswedstrijden vol aan de bak moeten om in de race te blijven. Dat de ploeg dat kan heeft het al bewezen in de serie tegen San Jose. Toen werd ook een 2-0 achterstand goedgemaakt om vervolgens een ronde verder te gaan.