3 mei 200500:00
Door [email protected]
Het Wereld Kampioenschap werd in 1964, net als dit jaar, in het Oostenrijkse Innsbruck gespeeld. Een Canadese priester genaamd David Bauer (foto) zocht 16 ijshockeytalenten bij elkaar. Hij bracht ze samen in een huis op de campus van The University of British Columbia. Overdag moesten ze studeren en 's avonds trainen.
Dat jaar zouden de Canadezen voor het eerst sinds 1920 zonder medaille terugkomen van een WK. De kranten spraken schande en het team werd snel vergeten. Maar 41 jaar later wordt nu erkend dat er destijds een fout is gemaakt in de verdeling van de medailles.
Bauer werd in zijn tijd zelf als een groot talent gezien, maar verkoos de kerk boven Canada's tweede religie: ijshockey. Zijn broer Bobby Bauer hielp hem met zijn team. Bobby was destijds een ster bij de Boston Bruins en won met het Canadese team zilver op de olympische Spelen van 1960.
Tot 1964 werd Canada op de WK's vertegenwoordigd door amateur clubteams. De successen van deze teams waren zeer wisselend en het Canadese volk had weinig vertrouwen in het project van David Bauer.
Roger Bourbonnais was destijds Ă©Ă©n van de jonge spelers. 'Niemand dacht dat we zouden winnen. Maar Bauer wist wat hij deed.' In het hele team had alleen forward Bob Forhan internationale ervaring.
Eenmaal in Oostenrijk bewees het team van Bauer zijn talent. In de eerste wedstrijd werd met 8-0 van Zwitserland gewonnen, de volgende vier wedstrijden werden ook in winst omgezet. Pas tegen Tsjechoslowakije liepen de Canadezen tegen een eerste nederlaag op: 3-1.
De laatste wedstrijd van het toernooi moest bepalen wie de gouden medaille mee naar huis mocht nemen. Het jonge Canada nam het op tegen het sterke Rusland. Tegen het einde van de tweede periode leidden de Canadezen met 2-1, maar nog voor de rust trokken de Russen gelijk. Veniamin Alexandrov scoorde vervolgens in de derde periode de winnende goal. De wedstrijd werd verloren en het goud ging naar Rusland.
'Er zat maar 22 minuten tussen ons en het goud', zegt Bourbonnais. Na de wedstrijd was het stil in de kleedkamer. 'Doodstil. Iedereen zat daar maar. We waren er zo dichtbij geweest.'
Tsjechoslowakije, Zweden en Canada eindigden elk met vijf overwinningen en twee nederlagen. Volgens de regels van het WK over het afhandelen van een gelijke stand wonnen de Canadezen brons.
Maar toen werd er een boodschap voor Bauer afgegeven. De toernooileiding had tijdens de wedstrijd de regels aangepast en Canada viel buiten de prijzen. 'We werden genaaid', zegt Borbonnais.
Afgelopen weekend erkende de IIHF dat er toen een fout is gemaakt. Canada had toen recht op brons en krijgt dat nu alsnog.
Seth Martin, destijds goalie van de Trail Smoke Eaters, kreeg tijdens de wedstrijd Canada - Letland een telefoontje met het goede nieuws. 'Het is altijd iets geweest waarvan we vonden dat we er recht op hadden, maar niet hadden gekregen.' Martin wordt morgen 72 jaar oud.
Bourbonnais is blij dat de erkenning na al die jaren alsnog komt. Maar hij vindt het jammer dat Bauer, die in 1988 stierf, en verdediger Hank Akervall, die in 2000 stierf, het verlate feestje niet meer mee kunnen maken.
Tags
Buitenlands nieuws