Para I Jshockey foto 1

4 december 201817:00

Door [email protected]

Maak kennis met Para Ice Hockey

IJshockey Nederland en Gehandicaptensport Nederland slaan de handen ineen om Para IJshockey beter op de kaart te zetten. Met als doelstellingen verbreding van de participatie en uiteindelijke deelname aan de Paralympische winterspelen van 2026. Daarom besteden we vanaf nu regelmatig aandacht aan Para IJshockey. Deze week: een eerste kennismaking met de sport.

Wat is Para Ice Hockey (Sledgehockey) precies?

Para Ice Hockey ook wel ‘sledgehockey’ genoemd is een vorm van ijshockey, maar dan op een prikslee. De kleding en het grootste gedeelte van de regels komen overeen met die van ijshockey. Het wordt dan ook op dezelfde ijsvloer van 60 x 30 meter gespeeld, net zoals bij het ‘normale’ ijshockey. Hieronder geven we de ijsvloer visueel weer.

Hockey Rink Zones

Bron: Wikipedia

De (fysieke)regels van het Para Ice Hockey

Toen de sport net ontwikkeld was werden alle ijshockey regels gehanteerd. Maar in de loop van tijd zijn deze regels aangepast. En dat heeft geleid tot de volgende regels:

  • Er mogen niet meer dan 6 spelers per team op het ijs.
  • De speeltijd bedraagt 3 maal 15 minuten lang en deze word onderbroken met twee pauzes van elk 15 minuten.
  • Niet meer dan 6 begeleiders per team in en rondom de spelersbank.
  • Er wordt een regel gehanteerd met het wisselen die als volgt gaat: Men moet tijdgebonden wisselen met een maximale duur van 10 seconden. Wanneer deze tijd erop zit, wordt het door de scheidsrechter met zijn arm aangegeven.
  • Het thuisspelende team heeft als laatste recht van wisselen.
  • Elk team heeft recht op een time-out gedurende de wedstrijd. Deze time-out mag maximaal 1 minuut duren tijdens de reguliere speeltijd.
  • Iedere spelonderbreking wordt net als bij het ijshockey vervolgt met een face-off.
  • Als het gaat om het fysieke contact mag men niet: Een tegenstander continue vasthouden, elleboogstoten uitdelen, vechten met elkaar of in een hoek van 90 graden op een andere slee inrijden. Indien deze vormen van fysiek contact zich toch voordoen, wordt het meestal met twee minuten tijdstraf bestraft.

Uitrusting van spelers en goalies

  • Bodyprotector: Beschermt de buik, borst, voorkant van de schouders en de armen tot aan de pols en rug.
  • Handschoenen: Deze handschoenen komen overeen met de ijshockey handschoenen van een ijshockeyer.
  • Beenbeschermers: De goalie draagt beenbeschermers die tot ongeveer halverwege het bovenbeen komen. Beenbeschermers zijn maximaal 25 cm breed en 10 cm dik.
  • Helm met vizier: Komt overeen de helmen die gedragen worden bij het ijshockey. De goalie draagt hierbij alleen een afwijkende kleur, zodat hij/zij opvalt.
  • Beschermende broek: De goalie draagt een broek die dikkere beschermplaten heeft en vaak ook kniestukken. Deze zitten tussen het been en de beenbeschermers in. Zo wordt voorkomen dat de knie ‘bloot’ komt de liggen, indien de goalie met de slee zou omvallen.

Bron: Wikipedia

Arbitrage

Bij de junioren en op het lagere niveau staat elke wedstrijd onder leiding van twee scheidsrechters. In dit tweemans systeem hebben beide scheidsrechters dezelfde en evenveel verantwoording.

Op hoger en internationaal niveau bestaat de arbitrage uit drie man. Hiervan is er één de scheidsrechter en de andere twee zijn lijnrechters. Bij dit drieman systeem zijn de verantwoordelijkheden gedurende de wedstrijd verdeeld. Daarnaast bevindt zich achter ieder doel, ter ondersteuning van de scheidsrechter en lijnrechters, één doelrechter.

Op de bank van de wedstrijdleiding zijn daarnaast nog de volgende personen actief:

  • Official scorer: Verantwoordelijk voor het invullen van het wedstrijdformulier met de namen van begeleiders, spelers en coaches. Hij of zij houdt de doelpuntenmaker(s) bij, wie de assist verzorgd heeft en wie welke straffen heeft ontvangen.
  • Penalty box attendant: Hij of zij houden de straftijd bij, zodat een speler op tijd weer kan terugkeren op het ijs.
  • Game Timekeeper: Hij of zij houdt de wedstrijdtijd bij.

Wilt u nog meer weten over Para Ice Hockey?

Kijk dan op https://www.gehandicaptensport.nl/onze-sporten/para-ice-hockey en/of bekijk onderstaand filmpje voor alle mogelijkheden met betrekking tot Para IJshockey, voor uzelf en voor uw vereniging.