13 maart 200700:00

Door [email protected]

Pittsburgh behoudt Pens

De Penguins blijven waar ze zitten: in Pittsburgh. De afgelopen weken liepen de spanningen hoog op en dreigde het team richting Kansas te vertrekken. Op het laatste moment ging het bestuur van Pittsburgh door de knieën.

De kern van het probleem zit in het stadion van de Penguins. De 46-jaar oude Mellon Arena is de oudste ijsbaan in de NHL en hard aan vervanging toe. Bovendien verliep het huurcontract van de Penguins op 30 juni van dit jaar, waardoor het team van Mario Lemieux zonder problemen weg kon.

De Penguins hadden een plan op tafel gelegd voor de bouw van een splinternieuwe arena, maar de lokale overheid weigerde daarmee accoord te gaan. Een groot deel van de financiering zou worden gedragen door een gokbedrijf. In ruil daarvoor wilde het bedrijf een aantal nieuwe vestigingen openen in de omgeving van Pittsburgh. En daar voelde de staat niet zoveel voor.

Pittsburgh speelde het uiteindelijk hard. Deze week liet het team weten dat Kansas City en Las Vegas mogelijke locaties waren om naartoe te verhuizen. Kansas was volgens berichten bereid om het team gratis te laten spelen in de nieuw gebouwde Sprint Center. De Penguins zouden zelfs de helft van de winst van het stadion krijgen.

Of het bluf was of niet, de overheid ging deze week overstag. De nieuwe ijsbaan gaat er komen, evenals de gokhallen. Het nieuwe stadion zou op tijd klaar moeten zijn voor het 2009-2010 seizoen. De Pens zouden per jaar 3.8 miljoen dollar bij moeten dragen aan de kosten van het 290 miljoen dollar kostende stadion.

De Penguins spelen sinds 1967 in Pittsburgh; in 1991 en 1992 won het team Stanley Cups.