25 februari 200700:00

Door Joep Meijsen

Plaatje play-offs duidelijk

Geleen treft Heerenveen, terwijl Tilburg het opneemt tegen Amsterdam. De laatste speeldag in de eredivisie beantwoordde alle openstaande vragen over de play-offs. Eaters versloeg Amsterdam, Tilburg ging onderuit in Nijmegen, terwijl Heerenveen de gasten uit Den Haag een ruime nederlaag toebracht.

De nederlaag van Tilburg in Nijmegen bezorgde Eaters feitelijk al de eerste plaats op de ranglijst, maar de ploeg van Dave Hyrsky bezegelde dit met een 5-1 overwinning op Amsterdam. Heerenveen schoot met scherp in een 11-5 zege op Den Haag. Hierdoor is de eindstand in de Nederlandse competitie glashelder. Eaters, Trappers, Tijgers, Flyers, Emperors, Wolves.

Nijmegen sloot in eigen huis de competitie goed af. Ruim achthonderd toeschouwers maakten gebruik van de gratis toegang. Zij werden getrakteerd op een aantrekkelijke pot ijshockey, waarbij Nijmegen een achterstand van twee doelpunten wegwerkte. Matig verdedigen aan Nijmeegse kant bood Simon de Wit na drie minuten de mogelijkheid de 1-0 binnen te tikken, vier minuten later was het Jeff Paul die op de powerplay attent reageerde op een rebound.

Jake Brenk deed iets terug voor Nijmegen, door op de powerplay een schot van Bob Teunissen te verlengen tot achter Nick Boucher. Door een keurig uitgespeelde shorthanded breakaway verhoogde Doug Stienstra echter de score tot 3-1. Stienstra had in zijn waarschijnlijk laatste wedstrijd in het stadion waar zijn loopbaan in Nederland begon een goal en twee assists.

Brenk viert penaltyshot

Vroeg in de tweede periode sloeg Jake Brenk voor de tweede keer zijn slag, door het attendst te reageren op een rebound, terwijl Bart van Roosmalen in dezelfde periode de gelijkmaker binnenschoot. Toepasselijk voor het Nijmeegse seizoen bleven de Scandinavische imports puntloos in de laatste wedstrijd.

De rest van de ontmoeting leverde geen doelpunten meer op, waardoor penaltyshots de uitkomst moesten brengen. Pas in de zevende ronde werd de serie beslist. Jake Brenk scoorde, terwijl Marcel den Hartog de Tilburgse inzet stopte. Voor Brenk zijn derde treffer van de avond, waardoor Nijmegen het seizoen toch nog op een positieve manier afsloot. Tilburg leed geen schade qua schorsingen of blessures en kan zich gaan voorbereiden op de play-offs.

De wedstrijd tussen Geleen en Amsterdam leverde een stuk meer strafminuten op. Vooral in de derde periode moest scheidsrechter Van der Waarden volop spelers naar de strafbank sturen. Jason Visser, Mark Tanner, Paul Vincent en John Holmes kregen allemaal misconducts aan hun broek, terwijl Jamie Schaafsma na een spearing zelfs een Game Misconduct ontving.

Geleen lachte het laatst in de wedstrijd, met een ruime 5-1 zege. Voor Amsterdam het zoveelste verlies in de laatste weken, terwijl Geleen juist de sterke serie van de laatste weken hervat. John Holmes had twee goals, terwijl ook Andrew Dickson, Brian McGarry en zelfs Jamie Visser tot scoren kwamen. De tegentreffer kwam van de stick van Jamie Schaafsma.

Eaters_Amsterdam_250207_B.jpg

Heerenveen had zaterdagavond met de zege in Amsterdam al de kwalificatie voor de play-offs veiliggesteld, terwijl Den Haag al enige tijd naar het einde van het seizoen snakt. Scheidsrechter De Brabander had het dan ook aanzienlijk minder druk dan zijn collega in Geleen. Flyers en Wolves liepen gezamenlijk tegen maar zes strafminuten aan.

De Brabander had het veel drukker met het strekken van zijn arm om doelpunten aan te geven. De ruim achthonderd toeschouwers kregen zestien goals te zien. Opvallend detail daarbij is dat Brian Ballman, een dag eerder nog goed voor vijf treffers, nu doelpuntloos blees. Hij had wel vier assists trouwens.

De meeste punten waren voor oshua Harding en Casey Bartzen, die niet alleen zelf twee keer scoorden, maar ook drie assists op hun naam brachten. Ook Kevin Bruijsten en Hans Kroon troffen twee keer doel voor Heerenveen, terwijl ook Marco Postma, Don Nicols en Brent Jansen tot scoren kwamen. Bij Den Haag viel doelman Maghielse uit met een blessure, hierdoor maakte Soer zijn eredivisiedebuut.

Jimmy Raats scoorde twee keer voor Den Haag, evenals Matt Armstrong. Jan-Jaap Natte had een goal en twee assists, terwijl James Easter twee assists voor zijn rekening nam. Voor Den Haag zit het seizoen er nu op, terwijl Heerenveen komende woensdag al mag afreizen naar Geleen.