4 februari 200800:00

Door Joep Meijsen

Play-off kaarten geschud

De kaarten voor de play-offs lijken afgelopen weekeinde grotendeels geschud. Door de overwinning van Den Haag in Heerenveen en de dikke nederlaag van Geleen in Tilburg staat de eindranglijst grotendeels vast en daarmee het speelschema voor de halve finale van de play-offs.

Heerenveen zal waarschijnlijk tweede worden en Den Haag derde, waardoor deze teams elkaar tegen zullen komen in de post-season. Een voorproefje was zondagmiddag al te zien in Thialf, waar Den Haag na penaltyshots aan het langste eind trok en daarmee een duidelijk visitekaartje afgaf. Het was de tweede overwinning op rij voor de Haagse ploeg.

Heerenveen kwam in een rommelige wedstrijd tot twee keer toe op voorsprong, maar slaagde er niet in om de punten definitief binnen te slepen. Het duurde tot halverwege de tweede periode voordat Oriel McHugh met een slapshot van de blauwe lijn de openingstreffer scoorde. De vreugde duurde niet veel lang, want John Hecimovic toonde weer aan zich bijzonder comfortabel te hebben genesteld in de Nederlandse competitie. Hij klopte Ryan Grinnell met een bekeken schot.

Een dubbele powerplay bood Flyers opnieuw de kans om op voorsprong te komen en weer was het McHugh die doel trof. En weer was het Den Haag dat snel op gelijke hoogte kwam via ex-interim coach Joshua Mizerek. Vroeg in de derde periode pikte Den Haag voor het eerst een voorsprong. Het schot van Lou di Masi vanaf de blauwe lijn werd door Matt Korthuis keurig van richting veranderd voor de 3-2.

Flyers moest op jacht naar de gelijkmaker en vond deze acht minuten voor tijd via een solo van Michael Nason. Aangezien verder niet meer werd gescoord, zelfs niet in de extra tijd, werden penaltyshots noodzakelijk. Hecimovic en Salomonson scoorden namens Den Haag, terwijl voor Heerenveen alleen Matt McCarthy doelman Heinonen wist te kloppen. Michael Nason miste de beslissende poging namens de ploeg uit het Noorden van het land.

De nederlaag kost Flyers naar alle waarschijnlijkheid de eerste plek op de ranglijst. De ploeg van Alex Andjelic heeft het niet meer in eigen hand. Dat komt vooral ook omdat Tilburg Trappers met weinig moeite van Eaters. Het was alweer de achtste overwinning voor Trappers in onderlinge ontmoetingen dit jaar en het voorspelt weinig goeds voor de waarschijnlijke play-off-serie tussen de beide teams.

Toch was de 6-0 eindstand niet helemaal een juiste weergave van het wedstrijdbeeld. Na een zeer succesvol openingsoffensief van Trappers, kwam Geleen beter in de wedstrijd en kreeg ook de nodige kansen op doelpunten. Het was echter Paulo Colaiacovo die een meer dan verdiende shut-out op zijn naam wist te brengen met een reeks prima saves.

Daryl Bat, Mike Lalonde en Brandan Bernakevitch hadden de wedstrijd na een kwartier spelen eigenlijk al beslist. De goalie-wissel bij Geleen bracht voor het eerst in lange tijd weer Tomas Kalousek in het doel, die zijn werk meer dan uitstekend deed. Stanislav Nazarov, Brendan Bernakekitch en Doug Stienstra wisten in het restant van de wedstrijd ook nog het net te vinden.

Trappers kan volgende week woensdag in Groningen een volgende flinke stap zetten richting de eerste plaats en heeft over twee weken nog een uitwedstrijd in Heerenveen en een thuiswedstrijd tegen Amsterdam op het programma staan en kan zich daarna waarschijnlijk gaan opmaken voor maximaal zeven wedstrijden tegen Geleen.

Arthur Pohlman gaat de geschiedenis in als de speler met een van de mooiste bijnamen in de geschiedenis van het Nederlandse ijshockey, The Great Pohlmanov. Klaarblijkelijk is er ook een Small Pohlmanov, want zijn zoon Calvin debuteerde zondagavond in het eerste team van Amsterdam. De topscorer in de U20-liga in Nederland bracht tevens zijn eerste punt op het scorebord in de 10-1 overwinning op Groningen.

Amsterdam had liefst dertien spelers van onder de 22 op het ijs staan zondagavond, wie zegt dat de jeugd geen kans krijgt in de eredivisie, en wist toch een ruime zege te behalen op Groningen. Dat zal een behoorlijke tegenvaller zijn voor de Grizzlies, die over twee weken tegen Nijmegen toch de kans krijgen het seizoen met een overwinning af te sluiten.

Het waren overigens toch voornamelijk de overgebleven imports en veteranen die de doelpunten voor hun rekening namen aan Amsterdamse kans. Brad Smulders en Michael Gough hadden ieder drie goals, terwijl ook Alexander Schaafsma en David Deeves nog tot scoren kwamen. Namens de jongere generatie wisten Ivy van de Heuvel en Brent Janssen het net te vinden.