Flyers levitin juicht po0708

19 februari 200800:00

Door Joep Meijsen

Powerplay Flyers dodelijk

Heerenveen heeft de eerste wedstrijd in de best-of-seven tegen Den Haag met 5-2 gewonnen. De meeste goals van Flyers vielen op de powerplay. Andrei Levitin had een goal en twee assists, terwijl Michael Nason twee goals voor zijn rekening nam.

De echte play-off-sfeer was nog niet te bemerken in Thialf. Alleen de trouwe supporters van de Friese ploeg waren aanwezig op de tribunes. Op het ijs was het een heel ander verhaal. De irritaties tussen de twee ploegen liepen tegen het einde van de wedstrijd al behoorlijk op, wat culmineerde in een poging van Doug MacIver in de slotseconde om de puck richting de Friese bank te schieten. Zijn schot landde echter in de tribune en raakte daar een Friese fan.

Op dat moment was de wedstrijd al lang beslist. Flyers was de snellere ploeg en maakte handig gebruik van de straffen die Den Haag vooral in de tweede periode opliep. ‘Het is voor ons een wake-up-call. Play-off ijshockey is toch een heel ander spelletje dan in de competitie. We liepen tegen te veel straffen op en daar profiteerde de tegenstander van', verklaarde Den Haag-coach Andy Tenbult na de wedstrijd.

De coach van Heerenveen, Alex Andjelic, zal ongetwijfeld tevreden zijn geweest over de overwinning, maar was na afloop vooral boos over het schot in de richting van de bank, een overtreding vlak daarvoor waardoor Alexander Ivanov van het ijs gedragen moest worden en het ontbreken van serieuze straffen daarvoor. De ernst van de blessure van Ivanov was na afloop overigens niet direct duidelijk. Probleem voor Flyers is het feit dat de ijsbaan in Heerenveen vanwege een schaatstoernooi de komende dagen niet beschikbaar is, wat trainen tot een opgave maakt.

Flyers begon duidelijk het sterkst aan de wedstrijd. Levitin kreeg de beste mogelijkheid, maar werd door de weer prima keepende Sami Heinonen gekeerd. De treffer viel uiteindelijk aan de andere kant. Met Kaupo Kaljuste in de strafbank schoot John Hecimovic de puck met een snelle polsbeweging hoog in. De puck kwam snel weer terug, maar had volgens de meeste getuigen, inclusief scheidsrechter Van Baast, de lijn gepasseerd.

Het duurde tot de tweede periode voordat Flyers terugsloeg. Een laag schot vanaf de blauwe lijn van John Gordon zorgde voor de gelijkmaker. Het zicht van Heinonen werd goed gehinderd en de puck verdween in het net. Twee minuten later kwam Den Haag voor de tweede en laatste keer op voorsprong. Hecimovic verstuurde een handige pass en Josh Mizerek veranderde de puck van richting.

Niet veel later was het alweer gelijk. Met Jan Bohac in de strafbank scoorde Andrey Levitin. Heinonen redde twee keer subliem, maar moest op de derde Friese poging capituleren. Hijs bleef tegen straffen oplopen, niet altijd met even subtiele acties. Met twee man meer op het ijs pakte Michael Nason de rebound voor wat de winnende treffer in de wedstrijd bleek te zijn.

Daarmee was het nog niet voorbij. Robert Horac mocht naar de strafbank, Flyers kwam door wat geluk met twee man vrij in het aanvalsvak. De pass van Ivanov was niet goed, maar via een verdediger kwam hij alsnog in het bezit van de puck om vlekkeloos af te ronden. Daarmee was de wedstrijd min of meer beslist.

In de derde periode had Hijs de controle over het laatste stuk, maar had voor die tijd al de vijfde Friese tegengoal moeten incasseren. Michael Nason met zijn tweede van de wedstrijd. Duidelijk was op dat moment al dat de frustraties begonnen op te lopen.

'Sommige van mijn spelers komen uit hogere liga's, waar ze gewend zijn om problemen man op man op te lossen met een tegenstander. Handschoenen uit. Hier kan dat niet, terwijl ze wel worden uitgedaagd. Ik denk dat MacIver probeerde de boarding te raken. We gaan de komende dagen hard trainen en vrijdag zullen we klaar zijn voor Flyers', aldus Tenbult na de wedstrijd. Flyers staat echter voorlopig op 1-0,