11 oktober 200700:00

Door Joep Meijsen

Preview: Continental Cup

Tilburg Trappers is de competitie gestart met twee overwinningen, maar mag de aandacht het komende weekeinde op een ander evenement richten. Trappers organiseert in eigen stadion een tweede rondepoule van de Continental Cup en lijkt vooraf een goede kans te maken op de eindzege.

De ploeg die vooraf als de sterkste in het toernooi kon worden aangemerkt, Kiev, kreeg recentelijk te maken met een faillissement en trok zich terug uit het toernooi. De plaats van de Oekraïense ploeg wordt ingenomen door Zagreb uit Kroatië, dat korte tijd geleden tweede werd in een eerste ronde poule en daarmee eigenlijk al was uitgeschakeld.

Het zal Tilburg echter niet makkelijk worden gemaakt, vooral door Energija Elektranai, dat een stuk of tien huidige of voormalige internationals voor Litouwen telt. Een ploeg die de afgelopen jaren regelmatig de strijd aanbond met het Nederlands team en het Oranje bijzonder lastig maakte. Rolandas Aliukonis en Mindaugas Kieras zijn zeer solide verdedigers, terwijl Dalius Vaiciukevicius en Raunas Kulieus als prima aanvallers kunnen worden beschreven.

De Litouwers openen het toernooi op vrijdag om 16.00 uur tegen Mladost Zagreb, dat ook een hele trits internationals telt, maar dan van het minder hoog in te schatten Kroatische team. De nationale ploeg van Kroatië dat overigens wel afgelopen jaar weer promotie naar hetzelfde niveau als Oranje afdwong. Tomislav Grozaj was met zeven doelpunten één van de mees scorende spelers van het toernooi. Doelman Vanja Belic heeft op WK-niveau een aantal goede wedstrijden op zijn naam.

Tilburg zelf speelt op de eerste dag de avondwedstrijd tegen de nummer twee van Hongarije, Dunaujvaros. De haast eeuwige nummer één van Hongarije, Alba Volan, is voor de start van dit seizoen gevlucht naar de veel sterkere Oostenrijkse competitie, zodat Dunaujvaros in eigen land de favoriet is voor de landstitel. Veel opmerkelijke spelers telt de ploeg echter niet. De meeste bekende Hongaarse spelers zijn actief voor Alba Volan of elders in de wereld. Dunaujvaros heeft een jonge, enthousiaste groep die hard wil werken.

Trappers heeft een solide voorbereiding achter de rug, beschikt als enige deelnemende ploeg over een groep Noord-Amerikaanse imports en heeft de eerste prijs van het seizoen alweer binnen. De winst in de poule is dan ook zeker een goede mogelijkheid. Dat zou het team van Larry Suarez naar Grenoble brengen, waar waarschijnlijk sterkere tegenstanders treft. Trappers heeft het wat dat betreft goed getroffen, een andere tweede ronde poule telt sterke ploegen als Salzburg, het Deense Aalborg, Coventry en Ljubljana. De derde poule telt onder meer regerend Continental Cup-winnaar Minsk.

Het toernooi duurt drie dagen en heeft een eigen website. Hierop is informatie te vinden over het programma voor de rest van het weekeinde en over toegangsprijzen en het kopen van kaarten.