30 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Preview: Den Haag Wolves

Het ijshockeyseizoen begint vrijdagavond. IJshockey.com kijkt uitgebreid vooruit naar het nieuwe seizoen. In de laatste aflevering: Den Haag Wolves

Vertrokken: Manitas Demelinne, Jeroen Admiraal, Marco Kronenburg, Bas de Haan, Tony Demelinne, René Kronenburg, Giovanni Bomius.

Nieuw: Elmer Kuik, Victor Boutr-Girgis, Francis Collin, Tristan Senior, Martin Martincek, Josef Rekem, Josef Malicek.*

Vorig seizoen: Den Haag won afgelopen jaar ongeslagen de titel in de Eerste Divisie. Was veel te sterk voor die liga en toe aan een nieuwe stap. Een aantal van de belangrijkste spelers van vorig jaar zijn echter overgestapt naar Zoetermeer. Met zes imports en veel eigen kweek hoopt Den Haag toch op een goed seizoen een niveau hoger.

Doel: Peter Seton is een voormalige doelman van Jong Oranje, die al enkele malen zijn opwachting heeft gemaakt in de selectie van het Nederlands team. Had vorig jaar met een superieure ploeg voor zijn neus een makkelijk jaar, maar zal het de komende maanden aanzienlijk drukker krijgen. Wel een goede gelegenheid voor de 22-jarige doelman uit Puttershoek om zich verder in de kijker te spelen bij Oranje. Als back-up komt de jeugdige Victor Boutr-Girgis over van Dordrecht. De doelman van Oranje onder twintig jaar toonde zich vorig jaar al een vaardige doelman in de eerste divisie.

Defense: Vier ervaren spelers en veel jongens uit de eigen kweek moeten het gaan doen in de verdediging voor Den Haag. Kristoff van den Broeck knoopt er nog een seizoen aan vast als speler/coach. De Tsjech Martin Martincek is op proef geweest en goed genoeg bevonden voor de Eredivisie, terwijl ook de Slowaak Josef Rekem aantreedt in de defensie. Deze speler is afkomstig uit de jeugd van het befaamde Dukla Trencin en speelde de afgelopen jaren op het tweede en derde niveau in Tsjechië en Slowakije. De 23-jarige Rekem was het afgelopen jaar actief bij HC Banik Ostrava. Op dit moment is er nog een Tsjech op proef bij Den Haag, maar voor hem is nog geen internationale transfer aangevraagd. Hij of een andere import komt de defensie nog versterken in de komende weken.

Uit de eigen opleiding of het team van vorig jaar komen Job den Dulk, nu nog geblesseerd aan zijn kruisbanden, de jeugdige Niels Leeuwekamp en Tim Willis en Thomas ter Haar die vorig jaar vaste waarden waren in de succesformatie. Tenslotte is ook de Nijmegenaar Dennis Jonker nog op proef in Den Haag. Over zijn overgang naar Den Haag moet nog gesproken en beslist worden. De technische leiding van Den Haag betreurt nog altijd het vertrek van Bas de Haan, die de defensie een extra cachet had kunnen geven.

Forwards: Den Haag stelt twee spelers op uit Canada. Het gaat daarbij om Francis Collin, die vorig seizoen bij Humber College zou hebben gespeeld. Hij kwam met een vriend op try-out in Den Haag, maar bleef als enige over. Tristan Senior kwam de afgelopen drie seizoenen uit voor de University of Toronto in de Canadese universiteitscompetitie. Het afgelopen seizoen tekende hij voor tien goals en 13 assists in 25 wedstrijden. De laatste buitenlander in de ploeg is de 24-jarige Slowaak Jozef Malicek. Speelde enkele seizoenen voor Dukla Trencin op het hoogste niveau in Slowakije en was de afgelopen twee jaar actief voor Polygon Prievidza op het tweede niveau in eigen land. Vorig seizoen tien goals en zestien assists in veertig wedstrijden.

Door het vertrek van Manitas Demelinne als aanvalsleider rust er nu veel verantwoordelijkheid op de schouders van Robert van Yperen. Al jaren een bijzonder sterke aanvaller in de eerste divisie, die vorig jaar in 21 wedstrijden tot 42 punten kwam. De fysiek sterke en intensief spelende Van Yperen, overigens geboren in Australië, krijgt op 29-jarige leeftijd eindelijk de kans op het hoogste niveau. Jimmy Raats deed wat ervaring op het hoogste niveau bij Heerenveen, is nu 21 jaar oud, heeft de hele zomer keihard getraind en moet de stap naar het hogere niveau nu wel aankunnen. Al jaren jeugdinternational.

Van vorig seizoen zijn Marijn den Dulk, Sven Karlsson en Pascal van Velde nog aanwezig in de aanval bij de Hagenezen. Daarnaast is de 16-jarige Joy Turpijn in de selectie overgenomen, terwijl de verwachtingen hoog gespannen zijn rond Alan van Bentem. Wellicht dat ook de Zweed Frederik Edlund nog opgenomen in de selectie. Hij heeft in Nederland werk gevonden en wil dolgraag voor de Hagenezen uitkomen. Tenslotte keert Elmer Kuik terug op het hoogste niveau. Inmiddels 24 jaar en na twee jaar afwezigheid terug. Speelde eerder met de Wolves op het hoogste niveau en was verder actief bij Geleen en Heerenveen.

Sleutelspeler: Robert van Yperen. Al jaren een vaste waarde bij Den Haag. Beschikt over een uitstekend schot, is hard in het duel en beschikt over de routine waar Den Haag toch wel een beetje weinig van heeft. Als hij zijn goede spel uit de Eerste Divisie een niveau hoger kan vasthouden, wordt hij van onschatbare waarde voor de Hagenezen.

Oog voor Talent: Nipt achttien jaar oud, fysiek enorm sterk voor zijn leeftijd en een uitstekende schaatser. Kenners in Den Haag denken dat Alan van Bentem wel eens een van de verrassingen kan worden in de Eredivisie. Scoorde vorig jaar in acht wedstrijden drie keer voor Den Haag en scoorde negen keer in vijf wedstrijden voor het Nederlands team onder achttien jaar.

Hoop: Den Bosch deed het een paar jaar geleden met wat Oost-Europeanen en aangewaaide Canadezen verbazingwekkend goed. Den Haag beschikt over enkele bovengemiddelde Nederlandse spelers, lijkt redelijk te hebben ingekocht met de imports en kan indien compleet best voor een verrassing zorgen. Doelman Peter Seton is een duidelijk pluspunt bij de Hagenezen.

Twijfel: Met het vertrek van een aantal zeer ervaren spelers is het hart uit het succesteam van vorig jaar getrokken. De jonge spelers zijn een beetje gewend dat het allemaal vanzelf gaat en zullen eraan moeten wennen dat de routiniers er niet meer zijn. De imports zijn pas net aangekomen in Den Haag en het zal tijd kosten om er een echt team van te smeden. De gemiddelde leeftijd is ook nog eens erg jong en het vertrek van Bas de Haan is teleurstellend.

Sleutelvraag: Hoe werken de successen van vorig jaar en het vertrek van enkele ervaren spelers door nu het team veel sterkere tegenstand krijgt?

IJshockey.com-voorspelling: Den Haag zal zelf ook niet rekenen op het winnen van prijzen dit seizoen. De stap naar een niveau hoger was dringend noodzakelijk en dit seizoen moet gebruikt worden om goodwill te kweken bij toeschouwers en sponsoren. Een basis voor de toekomst leggen. Leuke wedstrijden spelen is het belangrijkst.

* de spelling van sommige namen kan afwijken door mondelinge doorgave