Hijs vs eaters caig juich 040311

22 september 201100:00

Door Joep Meijsen

Preview: Hijs den Haag

Den Haag sleepte afgelopen seizoen het kampioenschap in de wacht. Dit jaar maakt de club een nieuwe start, met een vernieuwde selectie. IJshockey.com begint de jaarlijkse serie previews op het nieuwe seizoen met een blik op de selectie van Hijs den Haag.

Nieuw: Fabian Schotel, Jeff Smith, Robin Sochan, Marcel Bruinsma, Jan-Jaap Natte, Marco Postma, Alexander Selivanov, Jurryt Smid, Joey Verreijen.

Vertrokken: William den Ridder, Tim Knudsen, Simon Schneider, Mike Burgoyne, John Gordon, Joshua Mizerek, Jan Safar, Phil Aucoin, Daryl Bat, Jan Bohac, Levi Houkes, Marcel Kars, Andri Salomonson, Willy Schut, Ronald Wurm

Goalies: Het lijkt er op het moment van schrijven op dat Tim Knudsen niet terugkeert bij Den Haag. De club is op dit moment op zoek naar een opvolger voor de in Amsterdam woonachtige Canadees. Dat betekent dat de 21-jarige Fabian Schotel voorlopig de enige doelman is in de selectie. Schotel deed vorig jaar enige ervaring op in de eredivisie bij Zoetermeer en maakte daarna het seizoen af bij Dordrecht. Hij krijgt mogelijk de start in de Ron Bertelingschaal en zal hopen tijdens het seizoen ervaring te kunnen tanken.

Defense: Met de 34-jarige Robin Sochar heeft Den Haag een speler aangetrokken met jarenlange ervaring in de Tweede Bundesliga in Duitsland. Met zijn productiviteit zal hij onder meer Mike Burgoyne en John Gordon moeten vervangen, die samen ruim veertig goals voor hun rekening namen. Met Jeff Smith heeft Den Haag een echte teamspeler en leider buiten het ijs onder contract genomen. De tot defense omgevormde forward weet dankzij zijn tijd in Nijmegen wat nodig is om in Nederland te winnen. Jurryt Smid maakte vorig jaar met succes de overstap naar de verdediging en speelde zichzelf daarmee feitelijk Oranje in. De Nederlandse Canadees Adam Steenbergen is voorlopig alleen op proef, Jordy van Oorschot had vorig jaar een van zijn beste jaren, terwijl Michael van Rijswijk en Thomas Roosendaal op meer speeltijd zullen hopen.

Forwards: De lijn van Phil Aucoin, TJ Caig en Tony Demelinne vormde vorig jaar de motor achter het landskampioenschap. Twee van de drie keren terug in de opstelling van Hijs en veteraan Alexander Selivanov neemt zijn plaats in. In zijn vorige seizoen in de eredivisie liep Selivanov op zo'n twee punten per wedstrijd, maar is nu wel twee jaar ouder en heeft de aanvullende verantwoordelijkheid voor het coachen van de ploeg. De makkelijk scorende TJ Caig bewees vorig jaar van bijzondere klasse te zijn voor de Nederlandse competitie, terwijl Tony Demelinne het beste seizoen uit zijn loopbaan had. De international moet wel de teleurstelling van het vooralsnog niet geslaagde avontuur in Zweden verwerken na een succesvolle zomer in de Australische competitie. De selectie is bovendien uitgebreid met Jan-Jaap Natte, Marco Postma en Marcel Bruinsma, drie spelers die weten wat nodig is om succesvol te zijn in de Nederlandse competitie. Ook zal er een belangrijkere bijdrage worden verwacht van de overige forwards.

Coach: Twee jaar geleden verzorgde Alexander Selivanov al kortstondig de rol van coach in de bank bij Den Haag, dit jaar is hij teruggehaald om de rol van speler en coach met elkaar te combineren. Dat is een samensmelting van rollen die in Nederland soms wel en soms niet werkt. De geboren Rus brengt een enorme hoeveelheid ervaring als speler op uitzonderlijk hoog niveau mee en kan op het ijs het goede voorbeeld geven.

Sleutelspeler: TJ Caig heeft er twee seizoenen in de Nederlandse competitie opzitten en sloot beide jaren af met een kampioenschap. In Nijmegen had Caig het werkpaard Jake Brenk naast zich, terwijl hij vorig jaar profiteerde van de aanwezigheid van assist-machine Phil Aucoin. Als de lijn van Caig blijft draaien, doet Den Haag mee om de hoofdprijzen.

Talent om op te letten: De pas 17-jarige Joey Verreijen maakt dit seizoen zijn debuut in de eredivisie. De geboren Hagenaar kwam vorig jaar nog voor Keulen uit op het hoogste jeugdniveau in Duitsland en speelde eerder in Krefeld. Hij geldt als een makkelijk scorende forward. Als speler uit de jeugdopleiding is hij bovendien dankzij het puntensysteem extra waardevol voor de Haagse formatie.

Voorspelling: Den Haag heeft een behoorlijk veranderde selectie en is nog niet compleet. Het team is een interessante mix van veelbelovende imports, ervaren Nederlanders en Haagse jongens dat zonder meer zal gaan meedoen om de prijzen dit seizoen. Een belangrijke doelstelling is ook om attractief ijshockey te spelen voor het publiek.