23 februari 200700:00

Door Joep Meijsen

Preview laatste speelronde

Voor twee teams valt dit weekeinde het doek, de andere teams kunnen zich gaan opmaken voor de play-offs. Daarbij moet in één serie worden uitgemaakt wie het thuisvoordeel in de wacht sleept. IJshockey.com kijk vooruit naar de laatste speelronde van de reguliere competitie.

Heerenveen zette afgelopen weekeinde een enorme stap op weg naar de play-offs door in eigen huis Nijmegen Emperors te verslaan. De Friezen hebben de komende dagen nog 1 punt nodig om zich definitief te mogen voorbereiden op de halve finales van de play-offs tegen Geleen.

Daarbij kan Heerenveen moed putten uit de prestaties van Nijmegen vorig seizoen. Die ploeg plaatste zich ook op het laatste moment voor de play-offs, maar stond aan het eind van het seizoen met de kampioensbeker in de handen. Heerenveen speelt zaterdag uit in Amsterdam en ontvangt zondag thuis Den Haag.

Zelfs al zou Heerenveen deze beide wedstrijden onverhoopt verliezen, dan moet Nijmegen nog zijn enige overgebleven wedstrijd in winst omzetten. Nijmegen ontvangt zondagmiddag in eigen stadion Tilburg Trappers. De formatie uit de Keizerstad haalde dit seizoen amper punten tegen de Brabantse rivaal, dus lijkt een verrassing op het laatste moment feitelijk afgesloten.

Daarmee krijgt Nederland dus naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe landskampioen. Geleen heeft het thuisvoordeel in de play-offs al te pakken en kan het komende weekeinde het 'kampioenschap' van de reguliere competitie veiligstellen en daarmee het thuisvoordeel tot in de eventuele finale.

De enige concurrent voor deze positie is Tilburg nog. Beide teams treffen elkaar vanavond in een direct duel, waar wellicht al duidelijkheid ontstaat. Trappers kijkt nog achterom naar Amsterdam, dat eventueel nog de tweede plek over kan nemen. Daartoe moeten de hoofdstedelijken beide wedstrijden winnen en Trappers dit weekend twee keer verliezen.

De vraag is wat thuisvoordeel waard is in het Nederlandse ijshockey. In de finale afgelopen jaar, wonnen Heerenveen en Nijmegen beiden al hun uitwedstrijden.

De fans van Nijmegen nemen zondag, mits er geen wonder gebeurt, afscheid van de spelers in de wedstrijd tegen Tilburg. Den Haag deed dit vorige week al in het eigen stadion. De Wolves hebben alleen nog de uitwedstrijd in Heerenveen op het programma staan.

Daarna zijn alle ogen gericht op de play-offs.