Div teams 0809

3 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

Preview seizoen: club voor club

Nijmegen en Den Haag bijten vanavond het spits af van het nieuwe seizoen in de eredivisie. In het tweede deel van de preview komen de verschillende teams afzonderlijk aan bod, inclusief een voorspelling over hun positie aan het einde van het jaar.

Tilburg Trappers

Tilburg Trappers beschikt bij het begin van het seizoen over een kwalitatief iets mindere selectie dan vorig jaar. Het vertrek van Doug Stienstra, Simon de Wit en Bjorn Willemse raakt de ploeg behoorlijk. Bovendien is doelman Billy Thompson nog niet de vervanger van de vooral in de play-offs uitstekende Paulo Colaiacovo. Dat zijn echter geen dingen die in de loop van het seizoen niet kunnen worden opgelost.

De ploeg heeft de afgelopen jaren geleerd hoe het belangrijke wedstrijden moet winnen. Als dat gevoel volgend jaar maart nog voldoende aanwezig is, dan staat niets een goede kans op de derde landstitel op rij in de weg. Defensief blijft Don Nichols een van de belangrijkste spelers in de Nederlandse competitie. Zijn rushes naar voren en goede schot vormen een stevige bonus voor deze ijzervreter. Hijzelf en enkele andere verdedigers moeten wel fit blijven tijdens het seizoen, maar het aanblijven van de solide Tony Bergin en de in Nederland wat onderschatte Stanislav Nazarov zijn ook factoren van belang. Hopelijk krijgt talent Max van Lieshout afdoende ijstijd.

Aanvallend heeft Trappers zijn complete eerste lijn verloren. Van de vervangers zien vooral Taggart Desmet en Lance Monych er erg gevaarlijk uit, terwijl Matt Smith het harde werk moet verrichten.
Daryl Bat zal de nodige shorthanded goals blijven scoren met zijn snelheid, terwijl Bob Teunissen één van de betere Nederlandse aanvallers blijft. Casey van Schagen keert tijdens het seizoen nog wel terug, Peter van Biezen is een vaste waarde en verschillende andere spelers zullen ijstijd krijgen in de derde lijn.

Voorspelling: Finale

Hys den Haag

De wederopstanding van Den Haag als ijshockeybolwerk was één van de belangrijkste ijshockeyverhalen van de afgelopen jaargang. Dit jaar doet de ploeg met een langere voorbereiding en een betere technische staf een gooi naar de prijzen en de ploeg maakt een goede kans. Het zou ook weer tijd worden, want het laatste erkende kampioenschap van Den Haag stamt alweer van 1969.

De kern van het team van vorig jaar is overeind gebleven, waarbij een aantal van de toen teleurstellende imports zijn vervangen door spelers die er op papier beter uitzien. In het doel zit het in ieder geval wel goed. Tim Knudsen maakte vorig jaar veel indruk in Amsterdam en kan die ervaring dit jaar gebruiken. Defensief leunt de ploeg vrijwel uitsluitend op imports, waarbij Wade Davis in de eerste wedstrijden de sterkste indruk maakte. Intrigerend is Duncan Dalmao, die vorig jaar als verdediger bijna topscorer werd in de Duitse Oberliga. Als hij in vorm komt, is hij een belangrijk wapen voor het team van Brian de Bruyn.

Aanvallend is er relatief weinig veranderd in Den Haag ten opzichte van het einde van het vorige seizoen. Belangrijkste nieuwkomer is Matt Reid, die veel punten op zijn naam bracht in de ECHL. Verder moet een heel seizoen John Hecimovic de ploeg verder helpen. Het wordt interessant om te zien of Jan-Jaap Natte zijn topseizoen van vorig jaar kan evenaren en in hoeverre Tony Demelinne in het buitenland is gegroeid als speler. De vraag is of de defensieve versterking en de komst van Reid genoeg zijn om Den Haag inderdaad het kampioenschap te bezorgen.

Voorspelling: Finale

Eaters Geleen

Net als de afgelopen jaren haalt Geleen ook dit seizoen weer de halve finales van de play-offs. De ploeg telt minder nieuwkomers dan andere jaren en heeft zich vooral versterkt met spelers die zich in de Nederlandse competitie al bewezen hebben. Geleen heeft bovendien de gewoonte zich in de loop van het seizoen nog verder te versterken, zodat het team een outsider kan worden voor de hoofdprijzen.

Benjamin Finkenrath krijgt de kans zich als eerste goalie in de eredivisie te bewijzen. De pas 22-jarige Duitser liet vorig jaar in Nijmegen zien een goede te zijn voor de eredivisie. Achterin krijgt hij steun van de defensief erg sterke en ervaren Evan Shaw, terwijl Petr Kratky en Mike Walling zijn gebleven. De twee Nederlanders Glenn Bakx en Erik Tummers vullen de defensie aan, die nog wat mager lijkt in het geval van blessures of schorsingen.

Aanvallend kan de lijn met Jake Brenk en Casey Bartzen er eentje worden om van te smullen, terwijl de club veel verwacht van ex AHL-speler KC Timmons, die de afgelopen jaren in de UK speelde. Nathan Daly kan bij Geleen laten zien dat hij met betere spelers om zich heen meer punten kan genereren dan tijdens het moeizame seizoen van Groningen. Steven Farrer moet het harde werk gaan verrichten, terwijl de andere twee imports, Kevin Saville en Jared Wiseman, nauwelijks een resumé hebben waar tegenstanders bang van worden.

Verschillende jongere spelers kunnen dit jaar definitief doorbreken.
Het wordt een interessant jaar in Geleen, maar de eerste landstitel in de geschiedenis zou een verrassing zijn.

Voorspelling: Halve finales play-offs

Amstel Tijgers

Amsterdam miste afgelopen seizoen voor het eerst in jaren de play-offs. Zelfs de comeback van Leo van den Thillart kon daar niets aan veranderen. Het vertrek van solide eredivisiespelers als Kevin Bruijsten en Bradley Smulders maakt de spoeling nog iets dunner, waardoor het er niet naar uitziet dat Amstel Tijgers dit seizoen een overtuigende greep naar de macht gaat doen.

In het doel is de uitstekende Tim Knudsen vervangen door Jan Münster, die veel ervaring heeft op hoog niveau in Duitsland en een waardige vervanger zou moeten zijn. Defensief hangt veel af van de verdere groei van international Jordy van Oorschot en of Andrew Winnik een goede aanwinst is. Veteraan Alexander Schaafsma had een topseizoen vorig jaar en het wordt interessant om te zien of hij dat nog een keer kan herhalen.

Aanvallend had Amsterdam de afgelopen weken drie spelers op proef, waarvan Kent Merriam een behoorlijke indruk maakte en Kristjan Jefkins een speler kan worden waar tegenstanders zich druk om gaan maken. Over Craig Sanders valt nog weinig te zeggen. Andre Gill zou de doelpunten moeten gaan maken, terwijl diverse jonge Amsterdamse spelers de kans krijgen zich op eredivisieniveau te bewijzen. Ivy van den Heuvel maakte de afgelopen jaren veel progressie en zou dit voort kunnen zetten. De terugkeer van Marcel Kars brengt rust in het spel van de Amsterdammers, terwijl Mark Tanner voor extra pit zorgt.

Voorspelling: Amstel Tijgers doet mee in de strijd om de play-offs, maar kan nog wel wat versterking gebruiken.

Nijmegen Devils

Vorig jaar werd het Nijmeegse ijshockey herboren onder de naam Devils, dit jaar ondergaat het een complete metamorfose. Van het team van vorig jaar is nog maar weinig over en onder leiding van coach Gentges wordt de clubcultuur drastisch verbouwd. Een stortvloed aan nieuwkomers moet ervoor zorgen dat Nijmegen meedoet om een plaats in de play-offs.

In het doel wel een Nederlander, Casper Swart mag bewijzen dat hij de nummer één is onder de in Nederland geboren goalies. William den Ridder zal de nodige wedstrijden krijgen. Defensief is de grote Jeff Smith een opvallende speler, terwijl Adam Gebara in de voorbereiding een goede indruk maakte. Stephan Kreuzmann heeft veel ervaring op goed niveau in Duitsland en Jesse Baraniuk moet voor het leiderschap zorgen. Rick Wijnen moet meer progressie maken.

Vorig jaar kwam Nijmegen het hele seizoen amper tot scoren. Dat probleem zou zich dit jaar niet voort moeten zetten, aangezien er drie scorende lijnen kunnen worden uitgerold. De drie broers McCarthy springen in het oog, maar ook de lijn met de kleine Jason Baclig, Akim Ramoul en Levi Houkes deed het bij de uitgebreide voorbereiding goed. Marco Postma is een opvallende nieuwkomer, maar het is de vraag of TJ Sakaluk de belangrijke rol als eerste center aan kan.

Voorspelling: Nijmegen doet weer mee, waarbij de lange voorbereiding vooral in het begin van het seizoen een bonus is. Daarna is het afwachten. Halve finale.

Groningen Grizzlies

Groningen keerde vorig jaar terug in de eredivisie en had het niet makkelijk. De ploeg kwam zelf moeizaam tot scoren, maar incasseerde wel veel treffers. Alleen tegen Nijmegen werden punten gehaald. Met een nieuwe, opvallende coach, een import-goalie en verschillende nieuwkomers kan dit jaar progressie worden geboekt.

Mathieu Blanchard komt een beetje uit het niets, maar liet in de oefenwedstrijden zien over een goede wedstrijdmentaliteit te beschikken. Defensief zijn Preston Cicchine en Blair Tassone échte versterkingen, terwijl de Nederlanders geleerd moeten hebben van vorig jaar. Opvallend is de plek voor Ricardo Dijkema, die intussen 36 jaar oud is.

Aanvallend moeten imports als Derek Bachynski, Lance Morrison en Nick Pomponio de kar gaan trekken. Ook hier weer een aantal spelers die vorig jaar voor het eerst aan de eredivisie hebben mogen proeven en nu moeten laten zien dat ze zich kunnen aanpassen aan het hogere tempo. Als de tweede en derde lijn van Groningen competitief zijn, moet de ploeg een gooi kunnen doen naar de middenmoot van de ranglijst. De play-offs halen zou een topprestatie zijn.

Voorspelling: middenmoot

Heerenveen Flyers

Heerenveen kende een tumultueuze voorbereiding op het seizoen, speelde geen enkele oefenwedstrijd en beschikt nog over een selectie die beperkt van omvang is. Verschillende belangrijke spelers werden echter behouden, twee internationals werden toegevoegd aan de selectie en als er tussendoor nog wat versterking gehaald kan worden, doet Flyers gewoon weer mee in de strijd om de play-offs.

Het afhaken van Tim Kelleher was een tegenvaller voor Heerenveen. Als vervanger komt Jay Chrapala, die echter een minder indrukwekkend CV meebrengt. Defensief ziet het er nog wat kwetsbaar uit, waarbij imports Travis Chapman en J.D. McCabe alsmede international Nick de Jong wel erg veel ijstijd zullen moeten draaien, aangevuld met wat jonge spelers.

Aanvallend is het blijven van Michael Nason een belangrijk punt. Het is even afwachten wat nieuwkomers TJ Kelley en Josh Reber in huis hebben, terwijl van captain Hans Kroon en de ervaren Erik Landman veel wordt verwacht. Bert van den Braak is een solide eredivisiespeler, maar het uitrollen van drie competitieve lijnen, zal niet makkelijk worden. Het belangrijkste is dat Heerenveen er weer bij is en wie weet wat er in de loop van het jaar nog mogelijk is.

Voorspelling: Middenmoot

Eindhoven Kemphanen

Eindhoven wordt een interessant team om te volgen dit jaar. Veel jonge spelers die bij Tilburg niet aan bod kwamen, hebben de overstap gemaakt. In combinatie met een trits imports moet dat een eredivisiewaardig team opleveren. In de oefenwedstrijden maakte het team een heel behoorlijke indruk maar het is de vraag hoe dat over een heel, zwaar seizoen gaat.

Op doel is gekozen voor Matt Anthony, die geen geweldig resumé heeft, maar wel een goede indruk maakte in zijn eerste wedstrijd. Defensief is Brent Patry een import van niveau en deed ook Reinier Staats het goed. Adam Spinarsky en Florian Pedevilla zorgen voor versterking, terwijl Dennis Donders voor de pit moet zorgen.

Aanvallend maakte Kevin Galerno veel indruk, maar de meeste andere imports lieten zich nog wat minder zien. De jongelingen Robbert Marcelis en Nick Verschuren krijgen een goede kans op het hoogste niveau, terwijl Peter Wickström vorig jaar een -43 was op het vierde niveau in Zweden, wat een wel erg negatieve statistiek is. Als de imports positief verrassen en het team zijn werklust van de oefencampagne kan volhouden, wordt Eindhoven zeker geen walkover voor de andere teams.

Voorspelling: Veel leuke wedstrijden, maar meedoen om de play-offs is in het eerste jaar wat veel gevraagd.

Utrecht Dragons

Utrecht won vorig jaar het kampioenschap in de eerste divisie. Het afhaken van ervaren spelers als Maarten de Groot en Michel Rybar is echter een tegenvaller bij de promotie. Van de zes Slowaakse imports is het moeilijk inschatten wat ze in huis hebben, wat ook geld voor de Duitse doelman. De oefencampagne leverde goede resultaten op, wat een positief teken is.

Doelman Mario D'Antuono heeft verschillende jaren ervaring op lager niveau in Duitsland. Chad Kambeitz is lid van de technische staf in Utrecht en die weet heel goed wat een goalie moet kunnen op eredivisieniveau. Defensief zijn de Slowaken Milan Hornik en Jozef Kotleba aanwezig en krijgt ook Wesley Hendriks een nieuwe kans op het hoogste niveau. Kees Slagmolen was er jaren geleden al bij met Utrecht in de eredivisie. Blessures en schorsingen zullen bij Utrecht hard aankomen dit seizoen.

Aanvallend keert John Versteeg terug in de eredivisie. Twee jaar geleden draaide hij nog meer dan een punt per wedstrijd in Nijmegen en in de eerste divisie domineerde hij. Juraj Fodrek, Viktor Kovac, Josef Kubricky en Boris Varga kunnen laten zien dat het Nederlands ijshockey meer is dan een competitie voor Canadezen. Jeffrey Fousert en Peter Sneijders zijn twee spelers die gaan opvallen, terwijl Bart van Roosmalen na een jaar alweer zijn rentree maakt in de eredivisie. Was een uitstekende penalty killer en kan nu laten zien meer in huis te hebben.

Voorspelling: Moeilijkste team om te voorspellen, maar lijkt competitief. Als de Slowaken klikken kunnen er mooie dingen gebeuren.