5 oktober 200700:00

Door Joep Meijsen

Previews: Devils/Hijs

Het derde deel van de voorbeschouwing op het nieuwe ijshockeyseizoen met de twee teams die vorig jaar de play-offs misten en die metamorfose ondergingen tijdens de zomer.

Preview Tilburg Trappers/ Heerenveen Flyers >>

Preview Amstel Tijgers/Eaters Geleen >>

Nijmegen Devils

Vertrokken: Tommi Niemelä, Bjorn van der Put, Nick de Jong, Andreas Löf, Erik Tummers, Anders Snis, Bart van Roosmalen, Dennis Unk, Anders Dahlin, John Versteeg, Mikael Sjöström, Jake Brenk, Bob Teunissen, Ari Katavisto, Tobias Jensen, Marcel den Hartog.

Nieuw: Casper Swart, Thijs van Broekhoven, Benjamin Finkenrath, Wesley Hendriks, Dennis Jonker, Rob Meanchoff, Rick Wijnen, Chajim Bakker, Scott Goheen, Eric Hoogvliets, Benny Musga, Remo Speijers, Josh Tataryn, Dave van Mol.

Introductie: Het Nijmeegse ijshockey herrijst uit de as als de Devils, maar de verwachtingen zullen niet al te hoog gespannen zijn. Een laag budget, een piepjonge selectie en imports die zich nog moeten bewijzen, zijn aanwijzingen dat Nijmegen een moeizaam seizoen tegemoet gaat. Het Nijmeegse publiek moet zich tevreden stellen met heel veel werklust en enthousiasme en niet bang zijn voor de nodige nederlagen.

Sterkte: Nijmegen Devils zal het komende jaar vooral moeten presteren dankzij het collectief. Het afgelopen seizoen hadden de spelers van de Emperors er duidelijk geen lol in en dat was duidelijk herkenbaar in het vaak lusteloze spel. Devils biedt bovendien een aantal jonge spelers de kans zich te bewijzen, wat tot mooie resultaten kan leiden.

Zwakte: Nijmegen Devils heeft wel erg weinig routine. Speler-coach Rob Meanchoff en aanvaller Josh Tataryn hebben ervaring op topniveau, Bert van den Braak is ondanks zijn nog jonge leeftijd al een veteraan in de eredivisie en doelman Casper Swart heeft de nodige ervaring. Nick Verbruggen is solide. Verder bestaat de ploeg uit jongens die bij Emperors of elders weinig aan spelen toekwamen of nieuwkomers.

Sleutelspeler: Casper Swart is bij Nijmegen Devils binnengehaald als de verloren zoon. De doelman zal een topseizoen moeten draaien om zijn jonge, onervaren ploeg door hete vuren te slepen. De jonge, Duitse doelman Benjamin Finkenrath is een verrassende aankoop van Nijmegen, maar kan helpen de werklast van Swart iets te beperken.

Conclusie: Hard werken en de basis leggen voor de lange termijn.

Play-off kans: 10 procent

wolves_alan_jacob.jpg

Hijs den Haag

Vertrokken: Matt Armstrong, Lou di Masi, John Gurskis, Tony Demelinne, Matt Moore, Terrence Heighton, Ray Gallagher, Jeffrey Valdes, Marc Visschers, Bas de Haan, Chase Gallacher, Wesley Hendriks, Peter Seton, Emil Lundgren, Martijn Maghielse.

Nieuw: Rudy v.d. Holst, Sami Heinonen, Doug Maciver, Henrik Soderqvist, Dennis Schreur, Alexander Baryshev, Robert Horak, Milan Kollar, Bohuslav Subr, Dussan Halloun, Marcel Bruinsma, Matt Korthuis.

Introductie: Van club die vocht om te overleven tot een favoriet om de play-offs te halen. Den Haag heeft enkele roerige weken achter de rug. Een wagonlading nieuwe spelers moet het ijshockey in Den Haag de komende maanden naar een hoger niveau tillen. Dit zal gezien de vele nieuwkomers en gebrek aan oefenwedstrijden best tijd gaan kosten, maar Den Haag lijkt voldoende kwaliteit in huis te hebben gehaald om mee te gaan doen om de prijzen.

Kracht: Vooral achterin lijkt Den Haag bijzonder sterk met vijf imports en twee goede goalies. Sami Heinonen lijkt op papier een prima doelman voor de Nederlandse competitie, terwijl Rudy van der Holst zich in het verleden bij Heerenveen voldoende heeft bewezen. Defensief zijn ook een paar goede schutters aanwezig en met Matt Korthuis en Bohuslav Subr die voor het net rondhangen moet de powerplay ook goede kansen worden toebedeeld.

Zwakte: Den Haag is erg laat met de voorbereiding begonnen. Dat betekent dat bij de eerste face-off van het seizoen nog niet alle imports meespelen en het nog de vraag is wanneer de ploeg wel compleet is. Vooral de Oekraïners Baryshev en Butochnov zijn voor wat betreft werkvergunningen lastige klanten. De start zal dan ook lastig worden.

Sleutelspeler: Bohuslav Subr was in Amsterdam een onweerstaanbare aanvaller die veel belangrijke doelpunten maakte. Als hij zijn hoofdstedelijke vorm bij Den Haag kan reproduceren zal hij zelf voor de nodige doelpunten zorgen, maar ook andere spelers beter laten spelen.

Conclusie: Als Alan Jacob er een team van kan smeden heeft Nederland er een sterke ploeg bij.

Play-off-kans: 60 procent