12 maart 200800:00

Door Joep Meijsen

Previews: Trappers/Flyers

Vanavond barst de strijd tussen Tilburg en Heerenveen opnieuw los. Net als in de finale vorige jaar en de bekerfinale dit jaar staan de twee kemphanen tegenover elkaar in een serie cruciale wedstrijden. IJshockey.com zoekt het antwoord op de tien belangrijkste vragen ronde best-of-five-serie tussen Trappers en Flyers.

1. Hoe doen de beide teams het tot nu toe tegen elkaar?
Beide teams zijn elkaar tot nu toe dit seizoen zeven keer tegengekomen. Twee keer in de beker, vier keer in de competitie en natuurlijk op neutraal terrein in de bekerfinale. Heerenveen won tot nu toe dit seizoen nog geen enkele wedstrijd in Stappegoor, terwijl Tilburg alle wedstrijden in Thialf verloor. De belangrijkste ontmoeting tot nu toe, de bekerfinale, werd door Trappers gewonnen, al werd de ruime 3-0 voorsprong in de slotfase nog bijna verspeeld. Het onderlinge doelsaldo is in het voordeel van Trappers. De Tilburgers schoten 25 keer raak tegen 22 treffers voor Heerenveen.

2. Dat is allemaal bekeken over het hele seizoen. Hoe zit het met de vorm van het moment?
Beide teams hebben een zware best-of-seven serie achter de rug in de halve finales. Tilburg had één wedstrijd meer nodig om Geleen de baas te zijn dan Heerenveen benodigde om Den Haag uit te schakelen. Trappers verloor opvallend genoeg de eerste twee thuiswedstrijden van het seizoen, maar won tot drie keer toe in Glanerbrook. Heerenveen was in eigen huis ruimschoots de baas over Den Haag en behaalde een zwaarbevochten zege in de Uithof. De laatste ontmoeting tussen Trappers en Flyers is alweer bijna een maand geleden. In Thialf wonnen de Friezen met 6-3.

3. Wie is de topscorer in onderlinge ontmoetingen?
Heerenveen heeft dit seizoen de kracht van de Tilburgse eerste lijn behoorlijk gevoeld. Doug Stienstra tekende in de zeven wedstrijd voor een gemiddelde van liefst twee punten per wedstrijd, met tien assists en vier doelpunten. Lijngenoten Mike Lalonde en Brendan Bernakevitch hebben respectievelijk elf en tien punten in de onderlinge ontmoetingen. Don Nichols heeft nog vier goals en drie assists, maar daar houdt het scorende vermogen van Trappers grotendeels op. Alleen Bjorn Willemse heeft nog meer dan één doelpunt tegen Heerenveen. Daryl Bat bijvoorbeeld heeft ‘maar' één goal en drie assists. Bob Teunissen komt helemaal niet in de lijst voor.

Bij Flyers is het allemaal wat gelijkmatiger verdeeld. Liefst veertien verschillende spelers verzamelden minimaal één punt. Topscorer is Matt McCarthy met twee goals en zess assists, op de voet gevolgd door Andrey Levitin, John Gordon en Michael McCarthy die allemaal zeven punten hebben. Michael Nason, Erik Landman en Aleksandr Ivanov hadden ieder bovendien nog zes punten. Daarnaast heeft Oriel McHugh nog drie goals. Kortom Flyers beschikt tegen Trappers over meer scorende lijnen dan andersom.

4. Hoe zit het met de goalies van beide teams?
Het wordt mogelijk de serie van de doelmannen. Beide teams beschikken over een uitblinker in het net. Paolo Colaiacovo leverde afgelopen zondag in Geleen een puike prestatie door zijn gehandicapte team door het vuur te slepen en maakt over het algemeen dit seizoen een bijzonder sterke indruk. Dat geldt ook voor Tim Kelleher in de serie tegen Den Haag. De Amerikaan was lange tijd uitgeschakeld door een blessure, maar lijkt al snel weer teruggekeerd in topvorm. Vooral tijdens de wedstrijden in Den Haag bracht hij de tegenstander tot wanhoop. Ten opzichte van Nick Boucher en Kelly Shields hebben beide teams zich in het doel overduidelijk verbeterd ten opzichte van vorig jaar.

5. Hoe zit het met de scheidsrechters voor deze serie?
Anders dan in de halve finales wordt er nu vanaf de eerste wedstrijd met scheidsrechtersduo's gewerkt. Vanavond is de leiding in handen van het duo Van Baast/Bergman, zaterdag fluit Bergman opnieuw maar nu samen met De Brabander, terwijl voor het derde duel, op zondagmiddag, Patrick Britt en Roger van der Waarden uitrukken. Laatstgenoemde kreeg vorig jaar veel kritiek te verwerken na het zogenoemde klokincident in de beslissende wedstrijd in de finaleserie.

6. Is er nog teamnieuws rond de beide ploegen?
Trappers schrijft op de eigen website dat het team op Rody Jacobs na vanavond compleet aantreedt. Afgelopen zondag echter ontbraken Brendan Bernakevitch (enkel) en Mike Lalonde (rug) nog. Daarnaast speelden Don Nichols (schouder) en Bjorn Willemse (lies) zeker niet op volle kracht. De finaleserie is kort en hevig met drie wedstrijden in vijf dagen het is afwachten hoe dit door spelers die niet helemaal fit zijn wordt overleefd. Aan de andere kant hebben spelers na de finale lange tijd om te herstellen en zullen ze verder gaan dan ze tijdens het reguliere seizoen gaan.

Flyers treedt voor zover bekend compleet aan vanavond. Het vraagteken bij de Friezen is aanvaller Marco Postma, die verschillende wedstrijden in de serie tegen Den Haag miste met een schouderblessure. Het lijkt er echter op alsof de forward vanavond gewoon op het ijs verschijnt. Verder keert Aleksandr Ivanov terug van een schorsing, zodat ook hij in de opstelling kan worden opgenomen.

7. Zijn er nog spelers voor wie dit een bijzondere serie is?
Don Nichols kwam de afgelopen jaren uit voor Heerenveen en keerde aan het begin van de huidige jaargang terug naar Noord-Brabant. Hij is echter een uitzondering in de selecties van de beide teams. Aan de andere kant speelde Justin Bekkering twee seizoenen geleden nog in het shirt van Trappers. Geen enkele andere speler kwam verder ooit uit voor de andere ploeg en dat is best bijzonder in het kleine Nederlandse ijshockeywereldje.

8. Hoe kom ik aan kaarten voor de wedstrijden?
Voor de thuiswedstrijden van Heerenveen is dat geen enkel probleem. Flyers verkopen hun toegangsbewijzen ook online en via de ticketshop van IJshockey.com is de aanschaf van kaarten binnen de kortste keren geregeld. Bij Trappers gaat het allemaal nog gewoon via het loket. Vanmiddag van 13.00 uur tot 15.00 uur is er een voorverkoop voor de wedstrijd van vanavond en de wedstrijd van zondag. Vrijdag is er op hetzelfde tijdstip nog een voorverkoop voor de wedstrijd van zondagmiddag. Verder gaan de kassa's anderhalf uur voor de wedstrijd open. Dan is er alleen verkoop voor toegangsbewijzen van de aankomende wedstrijd.

9. Ik kan niet bij de wedstrijden zijn. Hoe kan ik het allemaal volgen?
Nou, daar zijn verschillende manieren voor. Het forum van IJshockey.com is vaak een goede plek om te beginnen. Verder zullen wij proberen af en toe updates te verstrekken en biedt de site van de supportersvereniging van Flyers regelmatig live-verslagen. IJshockey.com heeft vervolgens na iedere wedstrijd een een uitgebreid wedstrijdverslag en reacties van betrokkenen. Tenslotte zijn er nog de camera's van Omroep Friesland en de lokale omroep in Tilburg die aandacht besteden aan de serie. Trappers biedt via zijn eigen website een livesheet en via een sms-dienst de mogelijkheid om op de hoogte te blijven en tenslotte is er een kans dat de wedstrijd van zondagmiddag bij Studio Sport wordt uitgezonden.

10. Nou, zeg het maar IJshockey.com. Wie gaat er winnen?
De onderlinge resultaten tot nu toe dit seizoen wijzen in het voordeel van Tilburg Trappers. Thuisvoordeel kan in deze serie een belangrijke rol spelen en ook dat is in het voordeel van Tilburg. Trappers beschikt in Doug Stienstra bovendien over de topscorer in de onderlinge ontmoetingen.

Toch verwacht IJshockey.com dat Heerenveen de eerste landstitel in een kwart eeuw gaat binnenslepen. De ploeg beschikt over een ervaren defensie, een prima doelman en een breed palet aan doelpuntenmakers. De ploeg is in eigen huis bovendien zeer lastig te kloppen en moet een keer kunnen stunten in Stappegoor. Bij Trappers zullen de hele en halve blessures de ploeg bovendien in de snelle serie gaan opbreken. Flyers moet zich echter niet af laten leiden door de arbitrage, zoals dat vorig jaar mogelijk gebeurde.

Het is overigens de laatste finaleserie voor Flyers-coach Alex Andjelic en een landstitel voor Heerenveen zou een kroon zijn op zijn lange, onderscheiden loopbaan. Trappers heeft echter de ervaring van de gewonnen finale vorig jaar en de zege in de bekerfinale als bewijs dat de ploeg op beslissende momenten tot nu toe de sterkste was in de onderlinge ontmoetingen.

Voorspellingen zijn over het algemeen de geheugenruimte op de server niet waard. De twee beste ploegen van het afgelopen seizoen ontmoeten elkaar in de finale en dan is eigenlijjk alles mogelijk. Laten we hopen op een spannende serie, met goed en spectaculair ijshockey en daarmee reclame voor onze sport.