NHL Cougars Bison

30 juni 201523:55

Door Joep Meijsen

Prince George Cougars draften Bison

De Nederlandse jeugdinternational Bartek Bison is in de CHL-importdraft op de twintigste plaats gekozen door de Prince George Cougars uit de Western Hockey League.

Bison speelde de afgelopen jaren in Mannheim, waar hij twee keer kampioen werd op het hoogste jeugdniveau. De 17-jarige aanvaller is oorspronkelijk afkomstig uit de jeugd van Amsterdam en speelde afgelopen winter mee bij Nederland onder 20 jaar, waar hij in vier wedstrijden tot twee goals en een assist kwam.

In Mannheim speelde hij met en tegen spelers tot twee jaar ouder en kwam tot vier goals, vier assists en 39 strafminuten, in de play-offs voegde hij hier in vier wedstrijden nog een goal aan toe. 'We hielden Bartek Bison al langere tijd in de gaten dankzij mijn ijshockeycontacten in Duitsland', zei general manager Todd Harkins van Prince George over zijn draft. 'Hij werd ons zeer goed aanbevolen en leeft voor de sport. Hij verhuisde van Amsterdam naar Mannheim om zijn droom om in de NHL te spelen na te volgen en die droom brengt hem nu naar Prince George.'

Bison werd eerder in de Amerikaanse USHL gedraft door Madison Capitols. De plaats Prince George is met ruim zeventigduizend inwoners de grootste stad in het noorden van de provincie British Columbia. De Cougars zijn de belangrijkste sportploeg in de stad. Bekende oud-spelers zijn Dan Hamhuis, Derek Boogaard, Dustin Byfuglien, Devin Setoguchi en Zdeno Chara. Afgelopen seizoen plaatste de ploeg zich voor de play-offs, maar werd in de kwartfinale van de Western Conference uitgeschakeld door Victoria.

Het aantal Nederlanders dat op het hoogste jeugdniveau heeft gespeeld in Canada is zeer beperkt. Tony Collard, Antoine Geesink, Daniel Sprong en Lester Brown zijn de bekendste namen.