12 januari 201316:02

Door Joep Meijsen

Ron Berteling terug op het ijs

De blessure- en ziektegolf bij Amsterdam G's dwingt coaches Ron Berteling en Alexander Schaafsma tot een tijdelijke comeback. Het duo speelt vanavond mee in de wedstrijd tegen Friesland Flyers.

Dat meldt Amsterdam. Berteling wordt daarmee de eerste speler in de geschiedenis van het Nederlandse ijshockey die in vijf decennia op het hoogste niveau heeft gespeeld. Berteling debuteerde in de jaren zeventig in de eredivisie en speelde gedurende de jaren tachtig en negentig volop. In het vorige decennium kwam hij vanwege allerlei omstandigheden ook sporadisch in actie, voor het laatst in het seizoen 2006-07. Berteling is intussen 55 jaar. In een wedstrijd in de eerste divisie vorig jaar had Berteling drie goals en twee assists.

Alexander Schaafsma speelde vorig seizoen nog negen wedstrijden voor Amsterdam. De inmiddels 38-jarige geboren Groninger debuteerde in het seizoen 1990-91 in de eredivisie. Bij Amsterdam ontbreken vanavond in ieder geval Joy Turpijn, Joey Oosterveld, Tobias Kathan, Calvin Pohlman, Robin Swart, Rico Jonkers en Michael Kwist. Julian Berteling en Donny van Musscher zijn nog onzeker.