Nl euverman vsoostenrijk

5 april 200900:00

Ruim oefenverlies voor Oranje

Het Nederlands team is de voorbereiding op het wereldkampioenschap in Polen begonnen met een 5-0 nederlaag in Frankrijk. De ploeg liet het vooral afweten in de tweede periode, maar speelde verder een redelijke wedstrijd.

Voor het Nederlands team was het de eerste wedstrijd sinds de 7-2 nederlaag tegen Kazakstan in november. Het was derhalve niet echt verrassend dat het spel van de nationale ploeg er tijdens de wedstrijd wat onwennig uitzag. Vooral defensief zag het er allemaal niet altijd heel overtuigend uit, hoewel een sterk spelende Phil Groeneveld veel goedmaakte. Vooral in de eerste periode kreeg Oranje kansen om de leiding te nemen via onder meer Levi Houkes en Akim Ramoul.

Frankrijk besliste het oefenduel met drie goals in twee minuten tijdens de tweede periode. Het was Yorrick Treille die de score opende in de 25e minuut, terwijl dertig seconden later Damien Fleury zijn slag sloeg. Een time-out van bondscoach Hartogs kon het tij niet keren, want iets meer dan een minuut later klopte Jonathan Zwikel de Nederlandse doelman Groeneveld.

Omdat Nederland er nog een tandje bijzet en Frankrijk wat gas terugneemt, kan Oranje de wedstrijd weer stabiliseren en zelf weer aan aanvallen gaan denken. Dat leidt tot wat kleine kansen, maar puckverlies biedt vlak voor het einde van de tweede periode Julien Desrosiers de kans om de 4-0 binnen te prikken in het kleine, maar volle ijsstadion in Valenciennes in Noord-Frankrijk.

De beste kans voor Oranje volgde in de derde periode toen Diederick Hagemeijer mocht aanleggen voor een penaltyshot. Hij slaagde er echter niet in om deze ook te converteren en Nederland het eredoelpunt te gunnen. Akim Ramoul haalde het einde van de wedstrijd niet. Hij raakte betrokken bij een schermutseling met een Franse speler na een incident rond de doelman van Frankrijk. Beide spelers werden naar de kleedkamer gestuurd.

Vijf minuten voor tijd pakte Desrosiers zijn tweede goal van de avond mee, terwijl Treille met een assist zijn derde punt van de ontmoeting op zijn naam bracht. Voor Nederland was het een nuttige oefenwedstrijd met veel leerpunten voor bondscoach Hartogs. Bij vlagen werd er redelijk gespeeld, maar de meer ervaren Franse ploeg maakte optimaal gebruik van de inzinking van Nederland in de tweede periode. Vandaag volgt in Asnieres een tweede wedstrijd.