NHL joe sakic 0809

9 januari 200900:00

Door [email protected]

Sakic weer lang uit roulatie

Aan het begin van het seizoen was Colorado opgelucht dat captain Joe Sakic weer een seizoen van de partij was. Ze hebben echter weinig van de speler kunnen genieten. Sakic is wederom lang uit de roulatie en het einde van zijn carrière lijkt in zicht.

Sakic is een icoon in het Canadese ijshockey. De 39-jarige zoon van Kroatische immigranten speelt nu inmiddels zijn 20e seizoen in de NHL. Hij werd in 1987 als 15e gedraft door de Quebec Nordiques en bleef die franchise zijn hele carrière trouw. Tijdens zijn loopbaan wist hij twee Stanley Cups te winnen, evenals vele individuele prijzen. Sakic leidde Canada onder meer naar een Olympische titel op de winterspelen van 2002. Van de nog actieve spelers is hij degene met de meeste punten in de NHL.

De prestaties van de Avalanche lijken ook te lijden onder het gemis van hun aanvoerder. De voorheen zo trotse Stanley Cup winnaar kent een teleurstellend seizoen. De ploeg staat tiende in de Western conference en mist duidelijk leiderschap en scorend vermogen. Afgelopen seizoen was de ploeg nog in staat het tot de halve finales te schoppen.

392sakic_joe080501cp.jpg

Na aanvankelijk twijfels geuit te hebben besloot Sakic afgelopen zomer toch een jaar langer door te gaan. Het jaar ervoor werd hij al geplaagd door blessures en zijn besluit om door te gaan is tot vandaag nog niet echt gelukkig geweest. Inmiddels is de center weer tien weken uitgeschakeld met een blessure. Hij wordt geopereerd aan een rugblessure.

Eerder in het seizoen liep de speler de kwetsuur op bij het doen van oefeningen en was toen al vijf wedstrijden uitgeschakeld. De blessure is nooit genezen en moet nu middels een operatie worden verholpen. Hiernaast brak Sakic ook al eerder in het jaar drie vingers bij een ongeluk thuis en was hij een wedstrijd afzijdig door een geïnfecteerde tand. Hij speelde tot op heden slechts 15 wedstrijden.

Achteraf bleek dat de voorgeschreven rust niet afdoende was voor zijn herstel. ‘Na weken van revalideren hebben we geconcludeerd dat opereren de meest veilige weg is naar een volledig herstel', zegt de teamarts van Colorado. ‘Ik begrijp dat dit de beste manier is om weer terug te keren op ijs. Mijn focus en doel is nu om zo snel mogelijk weer terug te zijn om mijn ploeggenoten te helpen in de laatste weken van het seizoen', aldus een redelijk optimistische Sakic.

Mocht de ploeg uit Denver de play-offs missen, dan zal Sakic slechts de staart van het seizoen mee kunnen maken bij de Avalanche. De reguliere competitie eindigt op 12 april. Het contract van Sakic loopt aan het einde van het seizoen af en de algemene verwachting is dat hij dan met pensioen gaat.