Hys natte close 200910

10 januari 201000:00

Schokeffect helpt Hijs vooruit

Den Haag lijkt de weg naar boven weer gevonden te hebben. Na de overwinning afgelopen vrijdag tegen Heerenveen wees de regerende landskampioen ook Tilburg Trappers terug met een ruime 6-2 zege. Het schokeffect van het ontslag van Brian de Bruyn lijkt te werken.

Na het Fritz Korbach-effect is er nu dus ook het Alexander Selivanov-effect. De Rus heeft samen met Josh Mizerek tijdelijk technisch de touwtjes in handen bij Den Haag en dat komt het spel van de ploeg ten goede. Tegen Heerenveen toonde de ploeg al veerkracht en uit in Tilburg werd een verdiende overwinning geboekt in een wedstrijd vol emoties.

Dat bleek vooral in de twaalfde minuut, toen de vlam even in de pan sloeg op het ijs en verschillende spelers met elkaar in de clinch raakten. Scheidsrechter Van der Waarden herstelde de orde en deed de zaak af door alle op het ijs aanwezige veldspelers twee minuten wegens roughing te geven. Zoals hij later een vechtpartijtje tussen Bjorn Willemse en Matt Korthuis rustig zou afhandelen.

Tegen de tijd dat de vlam in de pan sloeg, stond Den Haag al met 3-1 voor. Mike Lalonde opende na twee minuten de score met zijn team leidende 28e goal van het seizoen. Tilburg maakte via Daryl Bat nog wel gelijk, maar Matt Korthuis en Derek Bekar zorgden ervoor dat Den Haag duidelijk het heft in handen nam in de ontmoeting.

Met alle vechtersbazen van het ijs, zorgde Chris St. Jacques na twaalf minuten nog wel voor de aansluitingstreffer. Het bleek onvoldoende te zijn om de opmars van Den Haag te stuitten. Drie goals in de tweede periode zorgden ervoor dat Den Haag de punten mee naar huis kon nemen en daarmee de maximale winst kon boeken in het weekeinde.

De vierde Haagse goal kwam van de stick van Jan-Jaap Natte, die daarmee zijn rentree na blessureleed luister bijzette. Den Haag heeft het scorende vermogen van de geboren Rotterdammer de afgelopen weken bijzonder gemist. Het was de negende seizoenstreffer voor Natte, die zijn veertiende wedstrijd van het seizoen speelde.

Marcel Bruinsma en Derek Bekar waren de andere doelpuntenmakers in die tweede periode. Het slotstuk van de wedstrijd had vervolgens schriftelijk afgedaan kunnen worden. Den Haag koesterde de voorsprong, terwijl Tilburg niet de kracht en macht kon opbrengen om een comeback voor elkaar te boxen. Coach Mark Pederson haalde na de vijfde Haagse tegengoal Yutaka Fukufuji van het ijs ten faveure van Ian Meierdres, die Ă©Ă©n tegengoal moest incasseren.

Door de nederlaag verliest Trappers het contact met koploper Nijmegen, dat zes punten voorstaat met drie wedstrijden minder gespeeld. Door de overwinning van Geleen in de thuiswedstrijd tegen Amsterdam zijn de Limburgers bovendien langszij gekomen. In verliespunten is het gat tussen Geleen, Tilburg, Heerenveen en Den Haag op het moment minimaal. Hijs staat nu bijvoorbeeld vijf punten achter op Trappers en Eaters, maar heeft nog twee wedstrijden in de hand.