7 december 200700:00

Door Joep Meijsen

Scott Easton in opspraak

Oud-Amsterdam-doelman Scott Easton is weer in opspraak. De goalie verwierf in Zwitserland een contract door zichzelf uit te geven voor een andere doelman. Intussen is de politie ingeschakeld.

Het is niet voor het eerst dat Easton in opspraak komt. De doelman werd in Noord-Amerika al een keer op staande voet ontslagen omdat hij over zijn leeftijd had gelogen in een liga waar een leeftijdsbeperking gold. Easton verdedigde in het seizoen 1999-2000 het doel van Amsterdam. Na zijn vertrek speelde hij onder meer in de Duitse regionalliga en het derde niveau in Zweden.

Om in aanmerking te komen voor een contract in Zwitserland gebruikte hij een ander deel van zijn naam. Zijn volledige naam is Scott Easton Meyer. Het toeval wil dat er een doelman is met de naam Scott Meyer die onder meer in de American Hockey League speelde en op het tweede niveau in Rusland. Ook is deze doelman gedraft in de NHL. Onder zijn nieuwe naam probeerde hij onder meer onderdak te komen bij Servette, Fribours, Rapperswil en Lausanne op het hoogste niveau in Zwitserland.

Uiteindelijk verdiende hij een contract bij HC Sierre-Anniviers dat op het tweede niveau uitkomt in Zwitserland. Daar vertelde hij uitgebreid over zijn ervaringen in de camps van de NHL en kwam hij in actie in een wedstrijd. Op 2 november kwam hij bij een 9-7 overwinning in actie in de wedstrijd tegen La Chaux-de-Fonds. Hij begon de wedstrijd, maar werd na drie tegendoelpunten al in de eerste periode gewisseld. Toen hij vervolgens bij nog een club onderdak probeerde te krijgen, viel hij door de mand.

In Nederland werd dezelfde doelman overigens betrapt op het dragen van een illegaal masker. De zogenoemde cat-eye was toen in Noord-Amerika toegestaan, maar in Europa al niet meer.