WK Torun Nederland Polen 1

7 april 200900:00

Door Joep Meijsen

Selectie voor WK Polen bekend

Bondscoach Tommie Hartogs heeft zijn selectie voor het wereldkampioenschap in Polen bekendgemaakt. Opvallendste namen in het team zijn doelman Martijn Maghielse en aanvaller Mitch Bruijsten.

Nederland gaat met een piepjonge selectie naar Frankrijk. Doelman Phil Groeneveld is met zijn 34-jaar met afstand de oudste speler in de selectie. Levi Houkes is met 17-jaar de jongste in het team. Hij speelde eerder dit jaar al WK's met de U20 en U18 en begint dus volgende week aan zijn derde toernooi van het jaar. Ook een aantal andere internationals speelde eerder dit jaar al junioren-WK's.

Ten opzichte van het team dat afgelopen weekeinde tegen Frankrijk speelde voegen Jamie Schaafsma en Mitch Bruijsten zich bij het team, terwijl Glenn Bakx afvalt. Voor Bruijsten betekent dit een debuut in het Nederlands team. Andere nieuwkomers in de WK-selectie zijn verdedigers Reinier Staats en Nick Verbruggen van Eindhoven, aanvaller Tony Demelinne van Den Haag en doelman Martijn Maghielse van Heerenveen.

Laatstgenoemde krijgt de voorkeur boven Ian Meierdres van Tilburg Trappers. De hoeveelheid ijstijd dit seizoen heeft bij de keuze van het goalietrio voor het WK in Torun de doorslag gegeven. Meierdres speelde dit seizoen in de eredivisie minder dan een handvol wedstrijden. Phil Groeneveld zal de eerste doelman zijn, terwijl in Polen de keuze wordt gemaakt tussen Maghielse en Casper Swart voor de rol van back-up.

Ten opzichte van de WK-selectie van vorig jaar ontbreken behalve Meierdres ook verdedigers Alexander Schaafsma en Simon de Wit, alsmede forwards Bert van den Braak, Hans Kroon, Steve Mason, Brad Smulders en Doug Stienstra. Jan Jaap Natte moet het WK net als vorig jaar vanwege een blessure aan zich voorbij laten gaan. De ploeg telt nog zeven Nederlandse-Canadezen, eentje minder dan vorig jaar in Oostenrijk.

Het team telt vier spelers die niet actief zijn in de Nederlandse competitie. Landskampioen Den Haag levert drie spelers, verliezend finalist Tilburg vier, bekerwinnaar Nijmegen drie, eredivisiedebutant Eindhoven drie, Amsterdam drie, Heerenveen twee en Geleen één.

Goal
Phil Groeneveld (Italië)
Martijn Maghielse (Heerenveen)
Casper Swart (Den Haag)

Defense
Chad Euverman (Frankrijk)
Nick de Jong (Heerenveen)
Jordy van Oorschot (Amsterdam)
Reinier Staats (Eindhoven)
Erik Tummers (Geleen)
Nick Verbruggen (Eindhoven)
Bjorn Willemse (Tilburg)

Forwards
Peter van Biezen (Tilburg)
Mitch Bruijsten (Verenigde Staten)
Tony Demelinne (Den Haag)
Diederick Hagemeijer (Eindhoven)
Ivy van den Heuvel (Amsterdam)
Levi Houkes (Nijmegen)
Marcel Kars (Amsterdam)
Matt Korthuis (Den Haag)
Marco Postma (Nijmegen)
Akim Ramoul (Nijmegen)
Jamie Schaafsma (Italië)
Casey Vanschagen (Tilburg)
Bob Teunissen (Tilburg)